Sjöstedt öppnar för kompromissvilja

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
En regering med S och MP kan få stöd för sin budget av Vänsterpartiet.
– Det är möjligt att det här är ett sätt att hålla fler dörrar öppna utan att för den sakens skull byta linje, säger professor Johan Hinnfors.

En regering med S och MP kan få stöd för sin budget av Vänsterpartiet.

Kravet på ett stopp för vinster i välfärden gäller inte budgetförhandlingar, säger Jonas Sjöstedt till SvD.

– Det är möjligt att det här är ett sätt att hålla fler dörrar öppna utan att för den sakens skull byta linje, säger professor Johan Hinnfors.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt har varit benhård i sitt krav på att vinster i välfärden ska förbjudas om V ska stöda en rödgrön regering. Men i en intervju med SvD öppnar nu Sjöstedt för att partiet kan stödja en S-MP-regerings budget, även om V själva hamnar utanför. Vänsterpartiet måste dock få sitta med i förhandlingarna.

– Vi kommer aldrig att rösta för ett budgetförslag som inte är förhandlat med oss. Det kan man glömma, säger Sjöstedt till SvD.

”Vårt tyngsta krav”

Partiledaren säger att kravet på ett förbud på vinster i välfärden är viktigt, men att det är oklart om det kommer finnas som ett specifikt krav vid en budgetförhandling.

– Vi har sagt att går vi in i en regering då är det vårt tyngsta krav. En budget är någonting som gäller för ett år. Vi kommer självklart att föra upp viktiga krav där också, men vi har kopplat det (vinster i välfärden, red. anm) till regeringsfrågan, säger Sjöstedt till SvD.

Förbereder sina väljare

Utspelet från vänsterledaren kan vara ett sätt att förbereda väljare och partimedlemmar på att partiet eventuellt kommer att vara lite mjukare i förhandlingarna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

– Hittills har Sjöstedt sagt att frågan om vinster i välfärden inte är kompromissbart. Det är möjligt att det här är en justering och ett sätt att hålla fler dörrar öppna utan att för den sakens skull byta linje.

Hinnfors menar att Vänsterpartiet sitter i en position där deras handlingsalternativ är begränsade.

– Får man inte in sina förslag så är alternativet att det inte blir en rödgrön regering alls eller en alliansregering, som man inte vill ha. Ska man då vara kompromissvillig och få mer inflytande på andra områden, eller ska man sätta ned foten och bli ett oppositionsparti. Det sistnämnda skulle kunna bli en bekväm sits för V. Man släpper inte sina frågor med stöder en rödgrön regering i vissa frågor, säger Jonas Hinnfors.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN