Svenskarnas parti: fyra av tio dömda

Våld, vapen, och hets mot folkgrupp.

Nästan fyra av tio riksdagskandidater från nazistiska Svenskarnas parti är dömda för brott, visar Aftonbladets granskning.

Ett av deras offer överfölls av en SvP-topp som nu vill ta plats i riksdagen.

– Jag var i chocktillstånd. Det gjorde mig väldigt ledsen och traumatiserad länge, säger han.

19 av Svenskarnas partis 48 riksdagskandidater är dömda för brott. Många brott är kopplade till deras politiska aktiviteter. Det handlar om allt ifrån grov misshandel och vapenbrott till hets mot folkgrupp och stöld.

Och fortfarande är en av partiets nyckelpersoner, Andreas Carlsson, efterlyst misstänkt för mordförsök efter knivattacken i Malmö i mars.

SvP hävdar själva att de inte är nazistiska, men många av företrädarna har bakgrund i öppet nazistiska organisationer och är själva fortfarande öppet nazistiska.

Varenus Luckmann, 28, utsågs nyligen av partiet till "Veckans svenskpartist".

Han har en rad domar bakom sig, bland annat efter en attack mot sin egen lärare.

På frågan om han har någon politisk förebild säger han till SvP:s tidning:

– Jag vill mena att jag har många politiska förebilder, om det så rör sig om våra egna Björn ”Sveriges roligaste nationalist” Björkqvist, Stefan Jacobsson som jobbar så hårt att man skäms och som tydligen hittar timmar på dygnet som inte finns, eller historiska personer såsom Adolf Hitler i sin kamp för Tyskland.

Flera domar

SvP-ledaren Stefan Jacobsson har själv flera domar i bagaget, bland annat om brott mot knivlagen, då han haft jaktkniv av märket Cold Steel på allmän plats, och han dömdes till fängelse efter våldsamt upplopp tillsammans med bland andra Emil Hagberg, en av ledarna i nazistiska Svenska motståndsrörelsen som dömdes efter Kärrtorpsattacken i december.

Björn Björkqvist är redaktör på SvP-tidningen Realisten och har dömts sju gånger för hets mot folkgrupp, och har avtjänat fyra fängelsedomar.

Säkerhetspolisen bedömer att vit makt-miljön som helhet inte utgör ett hot mot demokratin.

– Däremot har de både avsikt och förmåga att utgöra ett hot mot vissa funktioner och individer. Vi bedömer att det finns individer inom Svenskarnas parti som fortfarande förespråkar och använder brott för att nå sina politiska mål, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Drabbades hårt

En av dem som drabbats hårt av de nazistiska riksdagskandidaternas våld är en ung man i Mellansverige som vill vara anonym.

Han blev påhoppad och svårt misshandlad av en som nu står på SvP:s riksdagslista.

– Jag var i chocktillstånd. Det gjorde mig väldigt ledsen och traumatiserad länge. Men jag har bearbetat det nu, säger han till Aftonbladet.

Om att Svenskarnas parti nu fått tillstånd att tala och hålla dagliga torgmöten i Almedalen säger han:

– Det är förfärligt. SD har kommit in i EU, och det är nazistpartier i hela Europa. Jag ser inte så positivt på utvecklingen just nu.

Partiledaren: Brotten kan var självförsvar

Partiledaren Stefan Jacobsson säger att flera av medlemmarnas brott ligger långt bak i tiden och poängterar att de ofta är relaterade till den politiska verksamheten.

– Det kan vara självförsvar. Det är fortfarande ett socialt tryck att agera som offentlig nationalist. Det som nationalister får utstå tillhör inte vad den vanliga politiska företrädaren får utstå, säger han.

Stefan Jacobsson tycker inte att brottslighet är ett hinder för partiets företrädare. Varje kandidat har bedömts utifrån hur man ställer sig till brotten och vad man är för en person.

– De är i lagens mening dömda för brott, men som jag ser det så gör det dem inte olämpliga att företräda oss, säger han.

Publisert: