’IS fick 6 000 nya soldater – på en månad’

1 av 7 | Foto: URBAN ANDERSSON
Fatin Seat med maken Hadi och barnen Fadi, 7, och Rahef, 2, fick inget med sig när de ­lämnade sitt hem. ”Barnen var fortfarande i pyjamas”, säger Fatin.
NYHETER

Omkring 6 300 personer tros ha anslutit sig till terrororganisationen Islamiska staten, IS, – bara under juli månad.

Svenska säkerhetspolisen varnade i förra veckan att fler än det 80-tal svenskar som redan åkt kan resa till striderna efter IS framfart under sommaren.

– Det här är ett fenomen som vi ser över hela Europa, säger Sirpa Franzén, presschef vid Säpo.

Syrian Observatory for Human Rights, en människorättsorganisation baserad i Storbritannien, som bevakar kriget i Syrien beräknar att ungefär 6 300 nya medlemmar strömmade till IS bara under juli månad.

80 procent av dem ska vara syrier, resterande tros komma från andra länder, uppger talespersonen Rami Abdelrahman, för nyhetsbyrån Reuters.

”Tar förnyad fart”

Redan i mitten av förra veckan varnade Säpo för att allt fler svenskar kan komma att resa till striderna när terrorsekten IS, Islamiska staten, vinner ny mark.

– Resandet är inte under avtagande. Det är möjligt att det tar förnyad fart, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Syrian Observatory for Human Rights uppger att juli månad blev den månad som IS hade snabbast tillväxt hittills. Tidigare gissningar gör gällande att IS har mellan 15 000 och 20 000 soldater.

Svenska säkerhetspolisen kan inte bekräfta rekryteringssiffrorna som människorättsorganisationen har gått ut med.

– Men det vi kan bekräfta är att det här är ett fenomen som man ser i hela Europa, det som sker i Sverige sker även i andra länder. Vi har ett välfungerande samarbete med polisen framförallt i Norden men också Europa, där vi har ett informationsutbyte om det här, säger Sirpa Franzén.

Utropat kalifat

Säpo har tidigare uppgett att svenskar som reser till Syrien och länder i närheten för att strida med al-Qaidainspirerade grupper, som IS är, har olika anledningar till resan.

Inbördeskrigets fortsättning i Syrien är en anledning, en annan är att personer radikaliseras via sociala medier och vänner. Den tredje och senaste orsaken är IS egenutropade kalifat över Syrien och Irak som ledaren Abu Bakr al-Baghdadi deklarerade i juli.

– Situationen i regionen är ytterst komplicerad och informationsläget är bristfälligt, men det är möjligt att svenskar begår terrorbrott eller krigsbrott utomlands, säger Jonathan Peste, chefsanalytiker vid kontraterrorenheten hos Säpo, i ett tidigare uttalande.

IS har utropat ett internationellt kalifat.

Sprider skräck i landet

 I början av juni tar Islamiska staten, IS – tidigare ISIS, kontroll över städerna Samarra, Mosul och Tikrit i Irak. Under sommaren ­vinner IS fler militära framgångar i norra Irak och de utropar ett internationellt kalifat. Irakiska regeringsstyrkor och militärer flyr hals över huvud när IS ­rycker fram.

Läget förvärras i augusti när tiotusentals yazidier flyr till Sinjarberget i norra Irak efter att ha ­jagats av IS. De som över­lever vittnar om massmord och svält.

Den 8 augusti genomför USA flygangrepp mot IS i närheten av staden Arbil i Irak.

Totalt har IS tvingat 1,2 miljoner människor på flykt.