Tuff väg till valseger

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Fredrik Reinfeldt har en plan hur han ska ta hämnd på en eventuellt S-ledd regering.
NYHETER

När Fredrik Reinfeldt ­sparkar i gång Modera­ternas valrörelse med sitt sommartal gör han det i underläge.

Men det är en taggad statsminister som inleder den svåra resan för att undvika en valförlust.

– Vi politiker är besjälade av de idéer vi tror på. Jag blir ju varm i kroppen själv när jag håller mina tal, säger han.

Det återstår 29 dagar till valet när Fredrik Reinfeldt (M) i dag sommartalar på Norrmalmstorg i Stockholm. Det har varit ett tufft år med dåliga opinions­siffror, Nuon-affären och ett uselt resultat i EU-valet. Nu väntar några intensiva veckors kampanjande före valet den 14 september.

Trots ett rejält underläge i opinionen har Reinfeldt långt ifrån gett upp.

– Jag är taggad. Man ska vara ödmjuk och säga att vi alla är nervösa, jag tycker man ska vara det. Sedan är det kul, jag reser ju över Sverige hela tiden, men nu kommer vi i ett läge där folk ska bestämma sig, säger han.

Satsar på t-banan

I flera av sina tidigare sommartal har Reinfeldt ­fokuserat på infrastruktur och bland annat pratat om att bygga ut tunnelbanan. Aftonbladet träffar honom vid t-banestationen i Kista i nordvästra Stockholm, några dagar före årets tal. Han växte upp i närbelägna Bromsten.

– Men det var i Tensta som jag gick av och på tåget. Jag spelade basket där ­under min ungdom. Även när vi flyttade till Täby åkte jag dit och spelade, säger han.

I Almedalen lanserade Alliansledarna ”Sverige­bygget”, en långsiktig storsatsning på infrastruktur och bostäder över hela landet. På DN Debatt i dag berättade Reinfeldt att Moderaterna vill bygga uppemot 150 000 nya bostäder, vilket är fler än man tidigare lovat. Sannolikt kommer Reinfeldt att utveckla detta i sitt tal i dag.

– Dagens tal är viktigt då vi ännu inte sett vad val­rörelsen kommer handla om. Jag kommer göra allt jag kan för att det ska bli jobben som blir huvudfrågan.

”Många kan påverkas”

Fredrik Reinfeldt säger sig vara övertygad om att en valseger är möjlig, trots det svåra utgångsläget.

– Det är många männi­skor som fortfarande kan påverkas. Jag tror att det är väldigt viktigt att jag presenterar saker vi vill göra framåt och det är ju vad ­Sverigebygget handlar om.

Han berättar att valrörelserna ökar hans energi ­rejält.

– Det är nervositet och ­respekt över att det är otroligt många människor i mitt eget parti och i Alliansen som är beroende av vad jag presterar. Men också väldigt många människor som vill ha besked och jag vill hinna med att berätta och nå fram.

Trots att Reinfeldt haft ett tufft år är han fortfarande populär inom sitt parti. ­Aftonbladet har pratat med flera som bekräftar den ­bilden. En av dem är Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M-distriktet i Skåne.

– Han är en samlande ­figur som väldigt många kan känna att de sympatiserar med, säger Ljungman.

”Det är match igen”

Källor uppger också för Aftonbladet att stämningen i partiet är bättre nu jämfört med hur det såg ut efter ­katastrofen i EU-valet maj.

– Det beror på Alme­dalen, både utspelen och Fredriks tal. Och att våra motståndare gjorde bort sig. Fram till dess gick alla och hängde med huvudet och tänkte att det var kört. Men nu tycker de flesta att det är match igen, säger en källa med insyn.

Fredrik Reinfeldt själv ­säger att han fortfarande är besjälad av de idéer han ska lyfta fram i valrörelsen.

– Vi politiker säger saker vi har vigt vårt liv för att få sagt. Jag blir ju varm i kroppen själv när jag håller mina tal. Det beror på att jag har kärlek till det jag står för.

Fredrik Reinfeldt

Ålder: 49.

Yrke: Statsminister och partiledare (M).

Karriär: Kom in i riksdagen 1991. Där var han senare ordförande i justitieutskott, partiets ekonomiska talesperson och gruppledare. Partiledare sedan 2003 och statsminister sedan 2006.

Familj: Tidigare gift med Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd (M) i Stockholms län. Pappa till tre barn.

10 viktiga datum under Reinfeldts ledarskap

25 oktober 2003

Efter Moderaternas katastrofval 2002, där partiet fick 15,2 procent av rösterna, tar Fredrik Reinfeldt ett drygt år senare över som partiledare efter Bo Lundgren. Ett intensivt förändringsarbete av politiken och ­partiorganisationen inleds. ­Centrala figurer runt Reinfeldt är Per Schlingmann, Anders Borg, Sven Otto Littorin och Ulrika Schenström. Begreppen ”jobbskatteavdrag”, ”arbetslinjen” och kampen mot ”utanför­skapet” blir allmängods.

13 juni 2004

Reinfeldts första valrörelse som partiledare blir inte alls den succé som han hoppats på. ­Partiet tappar ett mandat i EU-parlamentet och får 18,25 procent av rösterna.

30 augusti 2004

Tillsammans med partiledarna för C, KD och FP lanserar Reinfeldt koalitionen Allians för Sverige. Målet är att ta över regeringsmakten efter valet 2006.

17 september 2006

Efter tolv år med S-regering lyckas Alliansen, med Fredrik Reinfeldt i spetsen, besegra ­Göran Persson. M får över 26 procent av rösterna. Alliansen får majoritet i riksdagen och Reinfeldt blir statsminister.

7 juni 2009

I EU-valet 2009 ligger Moderaterna i praktiken still och får knappt 19 procent av rösterna.

1 juli-31 december 2009

Sverige tar över posten som ordförande i EU. Fredrik Reinfeldt befinner sig i sex månader i epicentrum av europeisk politik.

19 september 2010

Trots att Alliansen låg under stort mot de rödgröna före valet lyckas de vända och vinna makten för en andra mandatperiod. Men i och med att Sverigedemokraterna gör entré förlorar de sin riksdagsmajoritet. Kort efter ­valet sluts en överenskommelse med Miljöpartiet om migrationspolitiken för att undvika att SD får inflytande i frågan.

7 mars 2012

Efter tjugo års ­äktenskap kommer beskedet att stats­ministern och hans fru, Filippa Reinfeldt, ­separerar. Ett par månader senare kommer beskedet att paret skiljer sig.

25 maj 2014

Valet till EU-parlamentet blir en fullständig katastrof för ­Reinfeldt. ­Moderaterna backar med 5,2 procentenheter jämfört med 2009 och får bara 13,6 procent av rösterna. Det innebär att M tappar ett mandat i parlamentet.

16 augusti 2014

Fredrik Reinfeldt sommar­talar och jakten mot en tredje valseger på raken inleds på ­allvar.

ARTIKELN HANDLAR OM