SD-politiker dömd för sprejattack

Av: Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Tord Larsson sitter i kommunfullmäktige i Göteborg för Sverigedemokraterna och är ersättare i Västra Götalandsregionen.
Foto: Pressbild
Tord Larsson sitter i kommunfullmäktige i Göteborg för Sverigedemokraterna och är ersättare i Västra Götalandsregionen.

SD-politikern Tord Larsson kampanjade för partiet – då han sprejade en man med färg i ögonen.

Som bevis finns en film, som visar hur mannen lugnt står still medan han blir sprejad.

– Jag kände mig hotad och attackerad, säger Larsson, som förnekar brott.

Tord Larsson sitter i kommunfullmäktige i Göteborg för Sverigedemokraterna och är ersättare i Västra Götalandsregionen.

I dag dömdes han i Göteborgs tingsrätt till böter för ofredande, efter att ha attackerat en man med röd sprejfärg under valkampanjen i somras.

Enligt domen bedrev Larsson tillsammans med ett antal partikollegor valkampanj vid Eriksbergs köpcentrum i Göteborg i juli.

En man passerade förbi och erbjöds en broschyr om SD. Mannen tog då hela bunten av broschyrer som Tord Larsson höll i och meddelade att han inte tyckte om partiet och vad de stod för.

Kort därpå tog Larsson upp en burk som enligt etiketten innehöll pepparsprej, men enligt Statens kriminaltekniska laboratorium endast innehöll rosa färg, som han sprejade mannen i ögonen, ansiktet och på överkroppen med.

"Tänk på din familj"

Larsson har uppgett för rätten att det var fråga om självförsvar. Men enligt mannen som blev sprejad var han själv lugn och tyst, medan Larsson var arg och högljudd. Mannens version får stöd i bevisningen som bland annat består av en film tagen av Larssons partikamrat på plats.

Larssons partikamrat uttalar sig mot mannen, medan han närmar sig med kameran: ”du är registrerad, tänk dig för, tänk på din familj och ditt jobb”.

Rätten skriver att även om mannens agerande då han tog broschyrerna var olämpligt "har detta inte inneburit att Tord Larsson då befunnit sig i en nödvärnssituation".

Mannen har enligt rätten fått ont och sveda i läppar och ögon.

Rätten skriver i domslutet att Larsson fälls för ofredande, trots att rubriceringen är ringa misshandel. Det hela har utretts under dagen och under måndagseftermiddagen tillkännager rätten att det är ofredande, och inte ringa misshandel, som Larsson fällts för, uppger Göteborgs-Posten.

"Kände mig attackerad"

Tord Larsson nekar till brott. Till Aftonbladet säger han:

– Domen är väldigt lustigt skriven. Min advokat är väldigt undrande om vad rätten verkligen tycker och tänker. Det står både ringa misshandel och de pratar om ofredande. Vi kan inte utläsa klart vad de egentligen menar.

Varför sprejade du mannen i ögonen?

– Jag kände mig attackerad. Det var inte bara i ögonen specifikt jag sprutade honom utan det var på överkroppen. Sedan att det råkade hamna i ögonen, även jag fick i ansikte och ögon det blir ju så när det blåser. Jag kände mig hotad och rädd. Jag har sett flera av mina partikamrater bli slagna under valrörelsen. Sprejen är vattenbaserad, innehåller inte någon peppar, som det står i domen, och är licensfri.

Varför kände du dig hotad?

– Han viftade med handen uppe i ansiktet på mig när jag försökte ta tillbaka valmaterialet och då blev jag rädd.

Ångrar inget

Så du anser inte att du gjort något fel?

– Nej det gör jag inte. Jag har väl rätt precis som alla andra partier eller föreningar att dela ut mitt material utan att bli ofredad och ifråntagen mitt material. Det har vi väl alla, eller är det någon specialregel som gäller för oss?

Anser du det vara befogat att spreja färg på mannen?

– Ja, annars hade jag väl inte gjort det och det beror på att jag blev rädd och kände mej hotad.

Det är inget du ångrar?

– Nej. Om du hade blivit ofredad, vad hade du gjort? Det är väldigt lätt att säga vad en person ska göra om man inte går i den personens skor.

– Men jag mådde dåligt efter att ha gjort det. Det är inget man vill utsätta någon för. Jag är en fredlig person.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN