Mejl ger unik inblick i Jihad Johns liv

NYHETER

Kände sig förföljd av MI5

1 av 7 | Foto: Jihad John utan sin mask. Egentligen heter han Mohammed Emwazi.

En unik mejlkorrespondens mellan Jihad John och en av Daily Mails reportrar visar upp en ännu okänd bild av IS-mördarens liv i London.

Han ska bland annat ha varit paranoid och känt sig förföljd av MI5 - samtidigt som han var medlem i en terrorcell som hade kopplingar till tunnelbanebomberna i London 2005.

"Jag är en död man", skriver han i ett av mejlen.

I dag publicerar den brittiska tidningen Daily Mail utdrag ur en mejlkorrespondens mellan IS-mördaren Jihad John och en av tidningens reportrar. Mejlen är skickade mellan 2010 och 2011, innan Jihad John, eller Mohammed Emwazi som han heter, lämnade Storbritannien för att strida för terrorgruppen IS i Syrien.

Kände sig förföljd

Mejlen ger en unik inblick i Emwasis liv under tiden han bodde i London. Han beskriver bland annat hur han kände sig oskyldigt förföljd av den brittiska säkerhetstjänsten MI5 - och att de bevakade varje steg han tog. Enligt Daily Mails reporter visar Emwasi upp stora paranoida drag. Ett mejl som sticker ut är när Mohammed Emwazi berättar att han ska sälja en dator privat - och bara för att kunden godtroget betalar utan att kontrollera datorn samt nämner Mohammed Emwazi vid förnamn, blir han övertygad om att kunden i själva verket är en person från MI5.

"Jag visste på en gång att det var dem. I bland känner jag mig som en död man på gatorna, men jag är inte rädd för att de ska mörda mig", skriver han i mejlet.

Medlem i terrorcell

BBC publicerade tidigare i veckan identiteten på Jihad John och det stod klart att han är en man i 25-årsåldern som är född i Kuwait men fram tills några år bosatt i Västra London.

Utdrag från mejlen till Daily Mail visar ny information om Mohammed Emwazi. Under tiden han bodde i London ska han bland annat ha varit medlem i en hemlig terrorcell med kopplingar till Usama bin Ladin. Gruppen kallades för The London Boys och planerade att utföra attentat i västvärlden.

Samtidigt avslöjar The Guardian att Mohammed Emwazi även hade kopplingar till tunnelbanebomberna i London 2005, som dödade 52 personer och skadade mer än 700.

MI5 visste vem han var

Enligt tidningen ska en nyckelperson ur Emwazis terrocell haft telefonkontakt med Hussein Osman - mannen som dömdes till livstid för att ha sprängt en av bomberna i tunnelbanan - samma dag som attacken ägde rum. Tidningen avslöjar också att Emwazi fanns med på MI5:s lista över intressanta personer sedan 2007 och att MI5 bekräftar att de känt till Mohammed Emwazi i flera år innan han dök upp som IS-mördaren JIhad John. Enligt The Guardian ställer sig många nu frågande till hur Emwazi klarade av att undgå MI5:s övervakning och lämna landet för att börja strida för IS i Syrien.

ARTIKELN HANDLAR OM