Nyheter

Raderade 151 anmälningar om barn som misstänks ha farit illa

Av: 

Tord Westlund

NYHETER

GÄVLE. En handläggare vid socialtjänsten i Gävle misstänks ha raderat 151 anmälningar om barn som misstänkts fara illa och vara i behov av stöd.

Nu åtalas hon för 13 fall som gått att dokumentera.

– Jag har väckt åtal för tjänstefel och dataintrång, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund vid åklagarkammaren i Gävle.

I april 2013 kontaktade en anställd vid en förskola socialtjänsten och undrade vad som hänt med den anmälan som gjorts gällande ett barn som misstänkts fara illa. Det visade sig att anmälan raderats.

Togs ur tjänst direkt

Vid en fördjupad kontroll uppdagades att handläggaren raderat 151 anmälningar under en tvåårsperiod. Socialsekreteraren togs direkt ur tjänst och har senare avskedats.

– Det som hänt är helt oacceptabelt. Vårt jobb är att stötta utsatta barn och det är omöjligt att göra om inte anmälningarna till oss tas på allvar, sa förvaltningschefen Mats Collin tidigare i ett pressmeddelande.

Någon rimlig förklaring till handläggarens agerande finns inte. Själv har hon heller inte lämnat någon bra förklaring och nekar till brott.

– Det är svårförståeligt. Möjligen kan det ha varit ett sätt för henne att spara tid för socialtjänstens handläggare. Men det är en spekulation från min sida, säger åklagaren.

En del är återskapade

Vissa ärenden har kunnat återskapats men långt ifrån alla. Socialtjänsten har även vänt sig till förskolor, grundskolor, gymnasium och polis och bett dem skicka om eventuellt gjorda anmälningar.

Det är inte bara elektroniska dokument som raderats sedan handläggaren gjort sin egen bedömning.

– Ärendena ska även arkiveras genom pappershandlingar. Hon har struntat i att dokumentera ärenden och spara handlingar och beslut som fattats, säger Birgitta Fernlund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert: