Nyheter

Ylva Johansson (S): Alla kommuner ska ta mot flyktingar

Av: 

Niklas Eriksson

Anette Holmqvist

Ylva Johansson ger sig in i integrationsdebatten.
Ylva Johansson ger sig in i integrationsdebatten.

NYHETER

Regeringen har legat lågt medan Allianspartiernas integrationsförslag duggat tätt.

Nu ger sig den ansvariga ministern in i debatten:

– Ska Sverige klara ett så stort åtagande som vi nu står inför måste vi få till stånd en jämnare fördelning mellan kommunerna, säger Ylva Johansson.

FP, C och KD har den senaste tiden kommit med flera uppmärksammade integrationsförslag sedan Migrationsverkets prognos pekat på att fler kommer söka asyl i Sverige de kommande åren.

Samtidigt har regeringen legat lågt i frågan.

”Fördelningen är orimlig”

Men nu ger sig arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, ansvarig för integration, in i debatten. I en intervju med Sydsvenskan säger hon att regeringen skissar på ett förslag där kommuner ska tvingas ta mot asylsökande.

– Fördelningen är orimlig. Vi behöver göra lagändringar för att alla ska ta ansvar, säger hon till tidningen.

Hon öppnar också för att förändringar som rör lagen om eget boende, ebo-lagen. Regeringen har inte bestämt sig i frågan men till Sydsvenskan säger Ylva Johansson att hon är positiv till ett liknande förslag som det KD tidigare har lagt. Det vill säga att bidraget ska slopas för den asylsökande som ordnar eget boende i stället för Migrationsverkets.

”Ser att det inte fungerar”

– Ebo är ett oerhört problem i vissa kommuner. Malmö är en, Södertälje en annan. Jag ser att det inte fungerar. Ebo behöver förändras, säger hon till Sydsvenskan.

Hon vill också korta tiden det tar för en asylsökande att få jobb i Sverige. Från dagens sex till åtta år menar hon att det ska gå att klara på två år.

I intervjun kommenterar hon också tankegångar som finns i debatten om att Sverige tar ett för stort ansvar i förhållandena till andra EU-länder. Ylva Johansson säger till Sydsvenskan att hon också vill se det, men att det inte ska åstadkommas genom att göra det svårare eller sämre för dem som vill komma till Sverige.

I en TT-intervju under torsdagen säger Ylva Johansson att regeringen ännu inte har "satt ned foten" i frågan.

– Att vi har en så ojämn fördelning av ansvaret är ohållbart men regeringen har inte satt ner foten, säger hon.

När ett besked kan komma är inte dock klart.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter