Nyheter

SD:s fack läggs ner

Av: 

Björn Barr

NYHETER

Hade färre än 200 medlemmar mot slutet

Det SD-anknutna fackförbundet Löntagarna läggs ner.

Anledningen är att man inte lyckats locka nog med medlemmar.

– Vi har lagt ned nästan ett års arbete, så visst är det en jättebesvikelse, säger Löntagarnas ordförande Sven Pernils.

I början av december i fjol satte den svenska fackföreningsrörelsen morgonkaffet i halsen. I en dramatiskt ljussatt video vandrade Sven Pernils och Jan Sjunnesson – två män med kopplingar till Sverigedemokraterna – runt i Frihamnen i Stockholm och ondgjorde sig över LO-fackens utveckling. I samma veva meddelade man att det nya fackförbundet Löntagarna grundas. Nu skulle LO-dominansen äntligen brytas på svensk arbetsmarknad.

Nere under 200 medlemmar

Men det blev en kort affär. I helgen meddelade Sven Pernils att Löntagarna läggs ned. Medlemsunderlaget var helt enkelt för tunt.

– Det var för dålig tillströmning av medlemmar helt enkelt. Vi fick inte det hela att gå runt. Det var en del som tillkom och en del som droppade av. Vid nedläggningstillfället var vi nere under 200 medlemmar, säger Sven Pernils, ordförande i Löntagarna, till Aftonbladet.

I samband med nedläggningsbeslutet skrev Jenny Bengtsson, vänsterpartist och ordförande för Hotell- och Restaurangfacket i Stockholm, en bloggpost där hon visar hur Löntagarnas egna stadgar gör det omöjligt för fackförbundet att läggas ned.

"Fackföreningar har spelat ut sin roll"

Men de uppgifterna dementeras av Sven Pernils:

– Det stämmer inte alls. Vi hade en kongress där skrivelsen i stadgarna om två på varandra oberoende kongresser skrevs om. Nu får vi lägga ned med ett enkelt styrelsebeslut. Hon sitter på gammal information, säger Sven Pernils.

Vad kommer att hända med pengarna i föreningen?

– Vi gör ett bokslut och vi har en kanslist anställd. Han fick 40 timmar till i förra veckan för att besvara alla mejl som kommer från medlemmar. Sedan ska resterande ska fördelas på medlemmarna.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Det handlar om i runda tal runt 20 000 kronor som ska tillbaka. Men jag har inte de exakta siffrorna.

Kommer Löntagarna att återuppstå i någon ny form?

– Ärligt talat så är väl planerna att få ett snyggt avslut på det här så att inga medlemmar är arga i onödan. Det känns som att det här med fackföreningar har spelat ut sitt roll. Kanske var vi för tidiga med den här enkla formen av fackföreningar, där mycket är internetbaserat.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: