S utlovar tredje pappamånad nästa mandatperiod

1 av 2
NYHETER

Socialdemokraterna går till val på att införa en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen.

Dessutom lovar man en jämställdhetsmiljard som skulle kunna användas till att höja ersättningen under de nya reserverade månaderna.

– För oss är det här en viktig fråga, säger gruppledaren Mikael Damberg (S).

2002 införde den dåvarande S-regeringen en andra öronmärkt månad i föräldraförsäkringen för papporna. I dag berättade Socialdemokraterna att man går till val på att införa ytterligare en pappamånad.

Frågan har länge varit omdiskuterad inom socialdemokratin. På S-kongressen förra året landade man i att ytterligare steg mot ett mer jämnlikt uttag mellan föräldrarna skulle tas, men man specificerade inte hur. Men nu har man alltså satt ned foten.

– Det har stått still med jämställdhetspolitiken i Sverige under flera år. Föräldraförsäkringen är nyckeln till ett mer jämnställt arbetsliv och en bättre löneutveckling för kvinnor och en mer jämställd pension, säger gruppledaren Mikael Damberg (S).

I dag tar mammorna ut cirka tre fjärdedelar av föräldradagarna i Sverige. Enligt Mikael Damberg är förändringstakten alldeles för långsam.

– Takten under den senaste mandatperioden innebär att det skulle ta till år 2059 innan vi hade ett jämställt uttag, det tror jag inte svenska folket accepterar. Man förväntar sig att vi åstadkommer ökad jämställdhet i Sverige mellan kvinnor och män. För oss är det här en viktig fråga.

Ska införas nästa mandatperiod

Reformen är en del av Socialdemokraternas valmanifest och ska införas under nästa mandatperiod om man vinner valet.

– Men vi har inte tidssatt det mer noga än så. Men vi har inget självändamål att skjuta på frågan heller, säger Damberg.

Utöver den tredje pappamånaden lovar S en ny jämställdhetsmiljard.

– Den gör att vi till exempel skulle kunna öka ersättningen under de nya vikta månaderna så att man inte förlorar på att vara hemma med barnen. Då försvinner det ekonomiska argumentet mot det. Många av de som varit tveksamma mot en ytterligare pappamånad har sagt att i familjer med dålig ekonomi så kan det spela stor roll om man har olika inkomster om pappan är hemma, säger Damberg.

Vill prata med Folkpartiet

I och med dagens besked finns det nu en majoritet i riksdagen för en tredje pappamånad, då även Folkpartiet vill se samma reform medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill gå ännu längre.

Socialdemokraterna vill inte slå fast exakt vad jämställdhetsmiljarden ska användas till.

– Vi har noterat att FP har lagt förslag om en utökad jämställdhetsbonus i försäkringen kombinerat med en tredje pappamånad. Vi tycker kanske att vårt förslag är bättre men vi vill gärna diskutera med dem och andra partier, men också med arbetsmarknadens parter.

Enligt Mikael Damberg får det nu vara "slut på Kristdemokraternas vetorätt i jämställdhetspolitiken i Sverige".

– De har ju stoppat mycket under de här åren i regeringsställning. Om Stefan Löfven blir statsminister så öppnas fältet upp, då kan vi åstadkomma överenskommelser med till exempel Folkpartiet, både kring en tredje pappamånad men även en jämställdhetsmiljard för att åstadkomma ett jämnare uttag.

Väljer spår i ”elfte timmen”

Jonas Hinnfors, professor i statvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att vallöftena betyder att S tar bladet från munnen.

– I elfte timmen har Socialdemokraterna valt att konkretisera sig, säger han.

Hinnfors berättar att partiet sedan länge ”nosat” på den här linjen men att det har varit ”mycket retorik och lite praktik”.

– En tredje pappamånad är i sig kostar väldigt lite och en miljard är inte så mycket pengar på det stora hela. På så sätt är det en billig reform men det är ett symbolområde där man vill vara starka, säger Jonas Hinnfors.

Han tror att S varit oroliga när andra partier – som Fi och MP men även FP – lyft frågan inför valet.

– Jag tror att S har varit lite stressade för att de varit lite vaga här tidigare och att de nu sätter ner foten, säger han.