Forskare: Svenskars saltintag lagom

NYHETER

Livsmedelsverkets rekommendation att minska saltintaget till hälften saknar vetenskapligt stöd. Det anser en av forskarna bakom en stor internationell studie.

– Den mängd salt som de flesta svenskar får i sig verkar vara på en lagom nivå i förhållande till risken att insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Om man skulle minska saltintaget drastiskt genomför man ett stort naturligt experiment utan vetenskapligt stöd, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

Forskarna har mätt saltintaget hos 100 000 personer från 18 länder under nästan fyra år och resultaten presenteras i New England Journal of Medicine.

'Farligt att minska för mycket'

De personer som hade lägst risk att drabbas av hjärt- kärlsjukdom hade ett saltintag på 7–13,8 gram per dag. Vilket ligger ganska nära genomsnittssvenskens 10–12 gram.

– Förut har man sagt "ju lägre saltintag desto bättre". Det tycks dock finnas en fara i att minska saltintaget för mycket, säger Rosengren till Dagens Medicin.

Hon ställer sig dock bakom Livsmedelsverkets varning om att mycket av det salt vi får i oss är dolt i exempelvis bröd och färdigmat. Rådet att äta mycket frukt och grönsaker får också stöd i studien, eftersom det kaliumsalt som de innehåller tycks kunna balansera ett högre saltintag.

TT