”Norra Europas värsta näthatare” gripen

"Har arbetat heltid med att hänga ut poliser"

Under flera år misstänks han ägnat sig åt näthat riktat mot poliser, åklagare och domare.

Nu har den ökände bloggaren, kallad ”Norra Europas värsta näthatare”, gripits av piketen i Skåne.

Han är anhållen misstänkt för brott mot ett 30-tal personer som arbetar i rättsväsendet.

Ett tema på den 47-årige mannens blogg är att poliser och andra företrädare för rättsväsendet begår brott i tjänsten.

Enskilda hängs ut med kränkande tillmälen, namn, adress, bild, personnummer. Även anhöriga och minderåriga  barn publiceras.

30-tal målsägande

Enligt uppgift till Aftonbladet startade bloggen 2008 och under årens lopp har 100-tals personer blivit utsatta. Den beskrivs som en heltidsysselsättning som pågår 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

Enligt kritiker har hans verksamhet varit ett exempel på att lagstiftningen inte hänger med i utvecklingen vad gäller att sprida kränkande uppgifter på internet.

De flesta utsatta har valt att inte anmäla. Men nu finns enligt Henrik Malmquist, chef för rikskriminalen, ett 30-tal personer som målsägande i den pågående utredningen.

”Anhöriga hängs ut”

– Det är i huvudsak rättsväsendets funktionärer, det vill säga poliser, åklagare, domare. Det är en och annan politiker, någon annan statstjänsteman och en journalist - med familjer, säger Henrik Malmquist.

På vilket sätt hänger han ut människor?

– Genom att skriva nedsättande saker som är att betrakta som brottsliga. Det är därför han är anhållen. Man får inte hetsa mot folkgrupp, man får inte grovt förtala människor genom att grundlöst påstå saker och ting.

– Även anhöriga, barn och fruar, hängs ut.

Henrik Malmquist säger att de utsatta personerna kommer från olika delar av landet och att det funnits olika förundersökningar som Rikskriminalen nu tagit ett gemensamt grepp om.

Mängd skärmdumpar

– Vi ville behandla alltihop i ett sammanhang. Det är ganska låga straffskalor när det gäller de här brotten, men på något sätt vill vi markera att detta inte är acceptabelt, det är ytterst en demokratifråga.

Den 47-årige mannen kunde gripas på en adress i Tågarp utanför Landskrona i går. Han är nu anhållen för en mängd olika brott.

– Det rör sig bland annat om hets mot folkgrupp och grovt förtal, säger Yngve Rydberg, en av två åklagare som leder förundersökningen.

Bland bevisningen mot 47-åringen finns en mängd skärmdumpar med innehåll som Yngve Rydberg bedömer som åtalbart. "Rasiståklagare" och "blattepoliser" är några av de tillmälen som används.

Fast för vapenbrott

Polisen har också beslagtagit datorer som eventuellt kan binda mannen tekniskt till brotten.

Enligt Aftonbladets källor skulle 47-åringen gripas för flera månader sedan. Men han lyckades upptäcka spanarna och försvann. Han höll sig därefter undan. Men häromdagen fick polisen tips om var han befann sig och tipset visade sig stämma. Piketpolisen från Malmö kunde gripa mannen odramatiskt.

Mannen sägs vara hatiskt inställd till det svenska rättssystemet sedan han 2002 åkte fast för grovt vapenbrott som han ansåg sig vara oskyldig till. Straffet blev fängelse i tre år och sex månader. Hovrätten ansåg att det var visat att han handlat med minst 100 pistoler och revolvrar samt fyra kpistar.

Enligt uppgift var han en av flera personer som dömdes efter insatser av den sedermera avskedade kommissarien Olle Liljegren och infiltratören Peter Rätz, som är förebilden till rollfiguren Frank Wagner i Johan Falk-filmerna.

Publisert: