Klädkedjan Mango ber om ursäkt för ny blixtskjorta

Klädkedjan Mango har hamnat i ordentligt blåsväder.

En skjorta i deras damkollektion anklagas för att ha hämtat inspiration från Hitlers elitförband Waffen-SS.

Nu ber företaget om ursäkt – men plagget finns kvar i sortimentet.

Klädjättarnas formgivare verkar ha lite svårt när det kommer till historiska referenser. I augusti hamnade den spanska klädjätten Zara i en medial malström efter att man lanserat en barntröja som påminde skrämmande mycket om fångkläderna i nazisternas koncentrationsläger.
Den här gången är det konkurrenten Mango, med flera butiker i Sverige, som står i skottlinjen. I deras senaste damkollektion finns skjortan "Lightning print shirt", en skir dröm i vit chiffong. Det enda problemet är mönstret: Hela skjortan är täckt med små svarta blixtar som påminner en del om s-runan. Dubbla s-runor användes som emblem av det nazistiska elitförbandet Waffen-SS.

Kritik på sociala medier

På Twitter har kritiken rasat mot företaget i flera dagar. "Nazi chic", skriver en användare. En annan pratar om att det är en "epic design fail". Men minst lika många ger sitt stöd till klädföretaget. Någon frågar sig om Harry Potters blixt i pannan också är antisemitisk, en annan tycker att blixten påminner om rockbandet AC/DC:s klassiska logga. Dessutom påminner flera personer om att Mangos grundare Isak Andic själv är av judisk börd.

Efter flera dagars debatt på sociala medier bad företaget om ursäkt, skriver Daily Mail.

Skjortan finns dock kvar i sortimentet.

Tweet av edwardkenbae
Publisert: