Hovet: Då gifter sig Carl Philip och Sofia

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-10-23

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist kommer att gifta sig den 13 juni nästa år.

Nu avslöjar hovet detaljer om bröllopet.

– Det är en stor dag för oss och vi är väldigt glada, säger paret i ett uttalande.

Förlovningen mellan Carl Philip, 35, och Sofia, 29, tillkännagavs i slutet av juni i år.

– Som ni förstår har jag fått den stora äran att förlova mig med den här unga tjejen, sa en glad och något nervös Carl Philip till pressuppbådet på Logården då.

Sedan tidigare har det varit känt att bröllopet hålls i sommar, men i dag avslöjade hovet fler detaljer.

Paret har valt Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm och bröllopet kommer att hållas den 13 juni 2015.

”Ser fram emot sommarbröllop”

– Vi ser fram emot ett sommarbröllop i mitten av juni då Sverige är väldigt vackert. Det är en stor dag för oss och vi är väldigt glada, säger Carl Philip och Sofia i ett pressmeddelande.

Också prinsessan Madeleine och Chris valde Slottskyrkan för sin vigsel. Kronprinsessparet gifte sig dock i Storkyrkan i Stockholm.

– Både prinsen och Sofia Hellqvist ser fram emot detta och är väldigt glada. Hela familjen glädjer sig åt detta, säger hovets biträdande informationschef Annika Sönnerberg.

Om att det blev just den 13 juni säger hon:

– Det var ett datum som både prinsen och Sofia Hellqvist känner mycket för och då är de glada att de kunde få det datumet som sin bröllopsdag.

Annika Sönnerberg fortsätter:

– Nu har planeringen satt i gång under ledning av stabschefen generalmajor Håkan Pettersson som fått uppdraget av kungen att leda samordningen.

Ett par i fem år

Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson tror att kungligheter från hela världen kommer att bjudas in till bröllopet.

– Jag tror att vi kan förvänta oss ett ganska stort och festligt bröllop. Vi får hoppas de tar i från tårna och ställer till med riktig baluns, säger hon.

Carl Philip och Sofia har varit ett par i fem år och träffades genom gemensamma bekanta. I somras gav de en exklusiv intervju till Dalarnas tidningar. Sofia sa då att hon och hennes blivande make först och främst ser fram emot bröllopet, men att de också gärna vill ha barn.

– Barn ska vi naturligtvis ha i framtiden, men vi tar verkligen ett steg i taget, sa hon.

Sofia gjorde debut i offentliga sammanhang i samband med firandet av kronprinsessan Victorias födelsedag på Öland i år. Hon deltog också vid riksmötets öppnande den sista september.

Redan innan förlovningen var hon dock med vid bland annat prinsessans Leonores dop.

ANNONS