Söder får stöd utanför SD

Av: Lisa Röstlund, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Socialdemokraternas Urban Ahlin, 49, har valts till talman av Sveriges riksdag.

Efter flera timmar av omröstningar valdes också vice talmän från M, SD och MP.

– Tack för förtroendet, sa Urban Ahlin när han tog över talmansklubban.

Efter att riksdagens ledamöter ropats upp klockan 11.00 inledde den avgående talmannen Per Westerberg (M) med att tala om att det var dags att välja en ny talman.

Mikael Damberg blev den som presenterade Socialdemokraternas riksdagsgrupps nominering – Urban Ahlin, tidigare utrikespolitisk talesperson för S.

– Urban Ahlin har varit riksdagsledamot sedan 1994. Under åren har han vunnit stor respekt, sa Damberg.

Han tog upp Ahlins breda kontaktnät:
– Det är S uppfattning att Ahlin besitter den kompetens och den erfarenhet som krävs för att leda arbetet i riksdagen.

Klockan 11.26 valde riksdagen Ahlin som talman.

– Jag är väldigt hedrad över att få bli talman. Jag är en vanlig son till vanliga arbetare i Mariestad, kommer från enkla förhållanden. Då är det ganska hedrande att få bli talman i Sveriges riksdag, sa han under en paus till Aftonbladet.
Du skulle inte hellre ha en ministerpost?
– Det är bra så.

Fick rejäl applåd

Anna Kinberg Batra (M) gick efter det första talmansvalet upp i talarstolen och tacka den avgående talmannen, som fick en rejäl applåd.
– Vi hedrar den praxis som funnits under decennierna, sa hon om varför M inte nominerat någon talmanskandidat, utan istället en vice talmanskandidat, då man blev andra största parti i riksdagsvalet.
– Även om jag personligen hade sett att Per Westerberg hade fortsatt sitt uppdrag, fortsatte hon och tackade honom för att ha genomfört arbetet "med bravur".

Om Tobias Billström, 40, som vice talmanskandidat från M sa hon Kinberg Batra i förmiddags till Aftonbladet:
– Han är en väldigt skicklig före detta minister som nu också har möjlighet att dels leda riksdagens arbete, dels representera Sverige internationellt.

Vid 11.27 valdes Billström av riksdagen till vice talman.

”Begära en sluten omröstning”

Därefter var det SD:s tur att presentera sin andre vice talmanskandidat, Björn Söder, 38.

Mattias Karlsson (SD) gick upp i talarstolen för att presentera deras kandidat för andre vice talman.
– Mot bakgrund att SD utgör riksdagens tredje största parti nominerar vi Björn Söder. Björns breda kunskaper gör honom lämpad för talmansuppdraget, sa Karlsson.

Vänsterpartiet föreslog då att omröstningen ska ske med sluten omröstning.

– V vill utnyttja den möjlighet som finns att begära en sluten omröstning, sa Hans Linde.

Kammarservice fick dela ut valsedlar till samtliga ledamöter med två lappar: ett med Björn Söders namn på och en blank valsedel samt ett valkuvert. Därefter inleddes den långa procedur som en sluten omröstning troligen kommer att innebära.

– Jag tycker att det är lite farsartat. Det tyder någonstans på att vänstern inte kunnat smälta valresultatet. Utifrån gällande praxis borde vi per automatik fått den här platsen. Vi blev tredje största parti. Det borde Vänsterpartiet acceptera, säger Mattias Karlsson till Aftonbladet.

Martyrstämpel

Riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) säger till Aftonbladet att han tycker att det är viktigt att följa praxis:
– Problemet är att Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti med grovt rasistiska rötter, så är det. Å andra sidan, om man inte accepterar att de blivit Sveriges tredje största parti riskerar man bara förstärka den här martyrstämpeln som SD är väldigt angelägna att fortsätta upprätthålla. 

Han fortsätter:

– Nu är de Sveriges tredje största parti och nu kan de inte komma och gråta över att de särbehandlas, för det gör de inte.

12.54 uppgav Per Westerberg (M) att 53 ledamöter röstat för Björn Söder som andre vice talman, 292 hade röstat blankt och sammanlagt 345 giltiga röster lagts. Det innebär att sju personer från andra partier än SD röstat för Söder. Röstningsproceduren kommer att genomföras en gång till eftersom en majoritet inte röstat för Söder.

– Med det politiska samtalsklimat som vi har i Sverige just nu får vi se det som glädjande att sju röstat med oss. Det borde varit fler. Hela vår riksdagsgrupp röstade för Per Westerberg till exempel, säger Mattias Karlsson för SD.

52 röstade för

Inte heller vid andra omröstningen blev det någon majoritet för Björn Söder, konstaterade Per Westerberg vid 13.50. En tredje omröstning inleddes strax efter 14.

Det tog över tre timmar, sedan kunde Björn Söder väljas till andre vice talman av riksdagen efter att praxis om majoritet i kammaren kunde frångås, och den med flest röster utsågs.

344 giltiga valsedlar räknades, 52 ledamöter röstade för Söder, 292 röstade blankt, meddelade Per Westerberg.

Efter Björn Söder valdes Esabelle Dingizian, 52, Miljöpartiet till tredje vice talman.

– Tack för förtroendet, sa Urban Ahlin, S när han intog stolen som talman.

Därefter ajounerades mötet. Urban Ahlin ska möta gruppledarna för riksdagspartierna, och senare i eftermiddag ska riksdagen välja en riksdagsdirektör.

Publicerad: