Skidstjärna valdes in som sverigedemokrat – mot sin vilja

Foto: THOMAS JOHANSSON
Thomas Wassberg.

avAnna Lindberg

NYHETER

Skidstjärnan Thomas Wassberg har mot sin vilja fått sitt namn uppskrivet på Sverigedemokraternas listor – och kryssats in som ersättare i kommunfullmäktige i Berg.

– Det här är ett sattyg, säger han till Aftonbladet.

I Jämtland har minst två personer fått sina namn kryssade på Sverigedemokraternas listor – mot sin vilja. Det skriver Östersunds-Posten.

En av dem är skidstjärnan Thomas Wassberg, 58. Hans namn hamnade på partiets listor, vilket resulterade i att han valdes in som ersättare i kommunfullmäktige i Berg.

– Jag tycker att det är tråkigt att någon kan göra på det här sättet utan att fråga om lov, säger han till Aftonbladet.

"Ett sattyg"

Thomas Wassberg säger att han inte har gett sitt tillstånd till detta och att han inte kommer att engagera sig politiskt.

– Jag vet inte vad man tycker om det egentligen. Normalt hyfs är att man frågar personen innan om den ska vara med. Det här är ett sattyg.

Varför just han har fått sitt namn uppskrivet på Sverigedemokraternas listor vet han inte.

– Jag har ingen aning, säger han.

Kommer inte att engagera sig

Men det är inte första gången som det händer. Även vid valet 2010 fick han se hur hans namn hamnade på Sverigedemokraternas listor, men då kom han inte in som ersättare.

Thomas Wassberg säger att han inte sympatiserar med Sverigedemokraternas politik och att han inte kommer att engagera sig i partiet.

– Nej, det finns inte en chans.

Beror det på att det gäller politik eller på att det gäller Sverigedemokraterna?

– Både och. Jag är inte intresserad av att vara med politiskt. Och jag är inte intresserad av det partiet, även om det har idéer som kan vara bra. Jag är inte påläst på dem, men man kan inte bara för att de har en tokig idé på en fråga anta att de har tokiga idéer på alla frågor, säger han och fortsätter:

– Nu ska jag se till att bli bortplockad från listan.