Flyganfall mot IS i Syrien

1 av 11

avErik Melin, Christoffer Malm, Ida Gustafsson

NYHETER

I natt inledde fem länder med USA i spetsen attackerna mot IS i Syrien.

Ett tjugotal bombräder genomfördes i den storskaliga attacken, med flera dödsoffer, bland dem barn, som följd.

– Det här är en ihärdig och långsiktig kampanj, säger USA:s försvarschef Martin Dempsey.

Det blodiga inbördeskriget i Syrien har gett terrorgruppen IS möjlighet att organisera sig och växa utan att störas.

Nu vill USA och flera andra länder bryta upp den ordningen, och i natt inleddes flygbombningar mot flera IS-fästen i landet.

Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Jordanien, Bahrain och Qatar har deltagit i insatsen mot IS, enligt AP.

– Jag kan bekräfta att USA:s militär tillsammans med styrkor från allierade länder genomför en militäroperation mot IS-terrorister i Syrien, med en kombination av jaktflyg, bombplan och Tomahawk-robotar, säger Pentagons presschef John Kirby.

IS "huvudstad" bombades

Bombningarna har främst riktats mot IS-fästet al-Raqqa i Syrien, men attacker genomfördes på flera platser i landet.

Enligt CNN:s militärkällor har både militärfordon, lagerlokaler och träningsområden träffats under attackerna.

CNN skriver också att Raqqa fungerar som ett skyltfönster för den islamiska stat som IS hoppas skapa i mellanöstern. De har ordnat mat, bränsle och säkerhet för befolkningen där, som lidit under inbördeskrig i flera år.

Men terrorgruppen har också infört en hårdför tolkning av sharialagstiftningen med hårda straff för de som inte lyder under den nya ordningen.

På tisdagen meddelade Pentagon att man genomfört 22 enskilda attacker i Syrien.

Aktivister på plats säger att bland annat ett postkontor och ett rekryteringscenter träffats i Raqqa.

Bland offren finns både IS-kombattanter och civila.

– Det finns tiotals skadade och döda, säger Rami Abdulrahman, chef för Syriska människorättsobservatoriet, till Reuters.

Enligt Sky News finns flera barn bland de civila dödsoffren.

USA förvarnade Syrien

Enligt CNN ska IS ha känt till att attacken skulle komma och hade flyttat delar av sina vapen och förband. Förflyttningarna ska ha synts på foton från spaningsplan som flugit över Syrien inför attackerna.

Under natten och morgonen var militärhögkvarteret Pentagon fåordiga om insatsen.

"Beslutet att genomföra dessa anfall fattades tidigare i dag av chefen för USA:s centralkommando under det bemyndigande han fått av den högsta befälhavaren. Vi kommer att ge fler detaljer så snart operationen tillåter", skriver Pentagons presschef John Kirby i ett uttalande.

I en första kommentar från Syriens utrikesdepartement uppger de att USA förvarnade landets FN-sändebud före nattens attack.

Attack efter Obama-tal

USA och president Obama har länge dragit sig för att genomföra aktioner mot IS i Syrien, på grund av det inbördeskrig som rasar i landet sedan tre år.

Men hållingen har förändrats under sommaren då IS avancerat i både Syrien och Irak, samt dödat två amerikanska journalister och en brittisk medborgare.

– Jag har gjort det tydligt att vi kommer att jaga terrorister som hotar vårt land, var de än befinner sig. Det betyder att vi inte kommer att tveka att agera mot IS i Syrien, likaväl som i Irak. Det här är en kärnprincip i mitt presidentskap: om du hotar Amerika så är du inte säker någonstans, sa Barack Obama i ett tal till nationen 10 september.

Först Irak – Nu Syrien

USA har sedan tidigare utfört luftanfall mot IS i Irak. Sedan 8 augusti har man genomför 190 anfall mot terrorgruppen i landet.

I ett samtal med FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i går krävde Vladimir Putin att flygattacker mot IS i Syrien inte bör genomföras utan att regimen i landet har informerats.

I dag reser president Barack Obama till FN-högkvarteret i New York för att delta i generalförsamlingens årliga möte. och enligt Reuters kommer presidenten att arbeta för att få flera medlemmar att sluta upp bakom USA:s offensiv mot IS.