Nyheter

Maskar vällde ut med flygets bagage

Av: 

Mathias Asplund

NYHETER

Mystiskt plan från Bryssel vände hem – med bagaget

När bagaget skulle lastas av på Bromma flygplats väntade en äcklig överraskning.

– Det vällde ut vad de kallade likmaskar, säger Willy Silberstein som rest med planet och inte fick tillbaka sin väska.

Den mångårige Ekot-journalisten Willy Silberstein, 60, flög hem från Bryssel i går eftermiddag. Han berättar att passagerarna stod vid bagagebandet och väntade länge på sina väskor.

Efter en stund fick de information om en makaber upptäckt.

– När de öppnade bagageluckan så hade det bara vällt ut vad de kallade likmaskar, säger Willy Silberstein.

Rädsla för smitta

Någon hann få ut sin väska. Resten fick veta att deras bagage skulle flygas tillbaka till Bryssel, för att antingen saneras eller förstöras.

– Nu i dessa tider av ebolavirus så förstår man att de måste vara försiktiga, säger Willy Silberstein, som fick åka hem utan sitt bagage.

Han tycker att händelsen är anmärkningsvärd.

– Jag förstår att bagage försvinner. Men när man öppnar bagageutrymmet och det väller ut likmaskar, då är det något utöver det vanliga, säger Willy Silberstein.

"Kan inte säga någonting"

Upptäckten gjordes av bagagehanterare på Bromma flygplats, som ägs och drivs av statliga Swedavia. Men bolaget vill inte säga någonting.

– I den här frågan får jag hänvisa till flygbolaget, säger Anna Domanders på Swedavias pressjour.

Flygningen gjordes i samarbete mellan flygbolagen Brussels Airlines och svenska Malmö Aviation. Anders Engzell, pressansvarig hos Malmö Aviation, hänvisar till det belgiska bolaget.

– Jag hörde om det i går. Men eftersom det inte är vår operation kan jag inte säga någonting. Det är inte vårt flygplan och det var inte vi som flög det, vi har bara sålt biljetter, säger han.

"Hade sanitära problem"

Beskedet från Brussels Airlines, ett dotterbolag till flygjätten Lufthansa, är att en resenär har ställt till det för alla andra. Genom att packa utgången mat i resväskan.

– Jag kan bekräfta att vi hade sanitära problem med en passagerares bagage, som tydligen innehöll matvaror som hade gått ut och ruttnat. Det var transferbagage från en annan kontinent, säger presschefen Geert Sciot.

Vad har hänt med bagaget?

– Det här bagaget har blivit förstört. Vi har lastat ut det mesta av det andra bagaget och det har blivit sanerat i Bryssel, säger Geert Sciot.

Han säger att förfarandet att säkra bagage för sanering eller destruering ingår i flygbolagets rutiner. De rengjorda väskorna ska flygas tillbaka till Stockholm senare i dag.

Inte första gången

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska exakt samma sak ha hänt den 14 juli, efter en flygning på samma sträcka med Brussels Airlines.

– Passagerarna fick individuell information om att det var maskar bland bagaget, och att bagaget skulle skickas tillbaka till Bryssel för att saneras, säger källan till Aftonbladet.

Den gången levererades väskorna med taxi dagen därpå, utan ytterligare information om orsak eller vilken typ av maskar det varit.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: