Google rensar bort information – efter användarnas önskemål

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Pinsamma bilder och information om brott, det är lite av den information som användare vill ha bort om sig själva.

Namngivna brottsoffer, pinsamma bilder och gamla tävlingsresultat är sådant som Google gått med på att ta bort sedan ”glöm mig”-formuläret infördes.

Flera önskemål från misstänkta och brottsdömda personer har man däremot avfärdat.

Det visar en genomgång som brittiska tidningen Telegraph har gjort.

Ett beslut i EU-domstolen i våras om människors rätt att försvinna på nätet tvingade Google att införa ett ”glöm mig”-formulär där en person kan anmäla att innehåll ska tas bort från sökmotorn.

I maj rapporterade flera medier att funktionen införts och att tusentals redan fyllt i formuläret om att information om dem ska rensas bort.

Då hade inga länkar ändrats eller tagits bort, men det har skett nu.

Den brittiska tidningen Telegraph har gjort en genomgång av Googleutredningarna i olika europeiska länder.

Brottsoffer fick gehör

I Storbritannien har exempelvis en medieperson bett om att Google ska ta bort fyra länkar till artiklar med pinsamt innehåll som han postat på internet. Men den förfrågan fick avslag.

Inte heller den person som önskade att artikellänkar om ett sexbrott som ledde till att han fick sparken fick igenom sin önskan om att bli bortglömd på nätet.

Däremot fick ett brottsoffer i Italien gehör för sin önskan. Tre länkar där brottet, som inträffade för flera decennier sedan, diskuterades har nu ändrats så att de inte är kopplade till kvinnans namn för den som söker information, skriver Telegraph.

En kvinna som tagit en bild på sig själv och publicerat den fick också sökorden förändrade så att bilden inte går att koppla till hennes namn.

145 000 formulär

I Tyskland fick en man igenom att en sida där hans medverkan i en tävling som barn nämndes fick nya sökord, så att den inte går att hitta för den som söker på mannens namn, enligt tidningen.

Flera personer som varit misstänkta eller dömda för brott har däremot fått avslag på sina ansökningar om att inte kopplas ihop med namn på sökningarna.

Enligt tidningen The Guardian har 145 000 glöm mig-formulär skickats till Google bara från europeiska länder sedan i maj. 58,2 procent av sökningarna har ändrats, 41,8 procent har fått vara kvar, enligt Telegraph.

Flest ansökningar står fransoserna för, med 29 010 inskickade formulär hittills. Därefter kommer tyskarna med 25 078 inskickade formulär. Storbritannien hamnar på tredje plats med 18 304 formulär, rapporterar de brittiska medierna.

Här kan du läsa hur man fyller i formuläret hos Google!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN