V kräver förklaring om löfte till Putin

Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson anser problemet vara att Sverige övar med USA.

Men Hans Linde (V) är kritisk till Wallströms löfte till Putin.

– Det är viktigt att utrikesministern förklarar vad som egentligen är sagt, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström har inför en svensk-finsk-amerikansk samövning över Östersjön försäkrat ryska ambassadören om att svenska Jas-plan inte kommer att landa på estnisk territorium, avslöjar Expressen.

Fösvaret uppger dock till Aftonbladet att några planer på att svenska plan skulle landa i Estland aldrig funnits i samband med den aktuella övningen.

I dag är många ur den politiska oppositionen upprörda.

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kräver på twitter: "Stämmer detta är det dags för utrikesminister och kabinettsekreteraren att avgå".

"Borde inte öva med USA"

Valter Mutt, Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson, väljer dock inte att fokusera på de eventuella utfästelserna till Ryssland.

– Vad gäller hanteringen av detta kan jag inte kommentera, jag sitter ju inte i regeringen. Det jag främst reagerar mot är att Sverige, som ska vara en alliansfri nation, har bilaterala samövningar med USA, även om det här sker med Finland.

Mutt anser att det vore skillnad om samövningen var Nato-ledd.

– Då hade det reglerats av vårt Partnerskap för fred. Men vi borde inte samöva bilateralt med USA.

Är det mer okej för Sverige att ge löften till Ryssland än att samarbeta med USA?

– Nej jag tycker varken Sverige ska lova Ryssland eller USA något.

Vill ha förklaring

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde:

– Det är självklart att Sverige självständigt måste formulera sin utrikespolitik, och med vem och på vilket sätt man ska samarbeta. Det är viktigt att utrikesministern förklarar vad som verkligen har sagts.

Linde anser att en officiell förklaring vore på sin plats.

– Jag hade gärna sett en redovisning till riksdagen så att detta klargörs.

Kristdemokraternas riksdagsledamot Sofia Damm kallar nu Margot Wallström till utrikesutskottet för att få en förklaring.
– Om uppgifterna stämmer är det anmärkningsvärt och väldigt allvarligt. Det minsta vi kan begära är att Wallström kommer till utrikesutskottet och förklarar sig, säger hon på KD:s Facebooksida.

Publisert: