Putin: Vi är överens om vapenvila

Av: Niklas Eriksson, Sofia Roström Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

NYHETER

Minskmötet har enats om vapenvila i Ukraina från och med söndag, säger president Vladimir Putin enligt Reuters.

Överenskommelsen täcker alla huvudpunkter i konflikten, enligt Rysslands president Vladimir Putin.

Bland annat ska tungt artilleri dras tillbaka, och Ukraina behöver ändra sin konstitution med hänsyn till befolkningen i landets östra delar, skriver TT.

Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike sitter i fredssamtalen som började igår kväll.

Mötet inleddes vid 18-tiden på onsdagen med ett kyligt handslag mellan Rysslands president Vladimir Putin och Ukrainas Petro Porosjenko.

Sent på onsdagskvällen började de första uppgifterna från mötet mellan Putin, Petrosjenko, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande att läcka.

”Bra, bättre än superbra”

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uttalade sig då om att mötet gick ”bra, bättre än superbra”, skriver AP. Senare uppgav en ukrainsk säkerhetskälla att de fyra ledarna skulle underteckna en gemensam deklaration om Ukrainas självständighet och territoriella integritet, uppger Reuters.

Det ska enligt Reuters röra sig om att de återigen enas om det avtal om vapenvila som de kom överens om redan i september med ledare för de proryska separatisterna.

Ett avtal som den gången blev kortlivat.

Vid sjutiden på torsdagsmorgonen uppgav diplomater till nyhetsbyråerna AFP och Reuters att mötet höll på att avslutas. Enligt anonyma diplomater handlar det om en icke närmare specificerad plan som bland annat innebär vapenvila inom två dygn, skriver TT med hänvisning till utländska nyhetsbyråer.

Stora landvinningar

Samtidigt kommer uppgifter om att Ukrainas president lämnade mötet missnöjd. Petro Porosjenko säger till AFP att de ryska villkoren vid mötet i Minsk är "oacceptabla", rapporterar TT.

– Tyvärr finns det inga goda nyheter ännu. Det finns villkor som jag anser vara oacceptabla, säger han till AFP enligt den svenska nyhetsbyrån, och fortsätter:

– Processen pågår, säger han och syftar på förhandlingarna.

Men mötet var inte avslutat – vid niotiden uppgav Reuters att ledarna återgått till förhandlingsbordet.

Enligt nyhetsbyrån uppger deltagare vid Minsksamtalen uppger att de pro-ryska rebellerna inte vill skriva under avtalet om vapenvila. Rebellerna kräver att den ukrainska armén drar sig tillbaka från staden Debaltseve, där 8 000 soldater finns på plats, rapporterar TT.

Blodig konflikt

Förhoppningen var innan mötet att de fyra ledarna skulle kunna enas kring fyra huvudpunkter, enligt AP.

Den första är gränsdragningen, Ryssland uppges vilja att den ska belysa att rebellerna under striderna har gjort stora landvinningar, enligt AP. Ukraina å sin sida uppges vilja hålla fast vid hur det såg ut vid undertecknadet av vapenvilan i september.

Punkt två rör uttåget av ryska trupper och vapen från Ukraina, samtidigt som Ryssland vidhåller att de inte har några soldater i landet trots flertalet uppgifter om motsatsen.

Ukraina vill också ha tillbaka gränskontrollen vid gränsen mot Ryssland samtidigt som Ryssland vill se att separatisterna får mer självstyre, skriver AP.

Över 5 300 människor har dött i striderna i östra Ukraina sedan konflikten blossade upp.

Innan ledarna samlades i Minsk eskalerade konflikten till en av de blodigaste dagarna under den tio månader långa konflikten med minst 50 döda, skriver TT.

Publicerad: