SD får allt mer makt i kommunerna

1 av 3 | Foto: Ingvar Gunnarsson/Barometern
Anders Ek (C), Högsby kommunfullmäktiges ordförande.

avAnette Holmqvist, Lisa Röstlund

NYHETER

På riksplanet vill övriga frysa ut Sverigedemokraterna.

Men i kommunerna har partiet lyckats få allt mer inflytande, visar Aftonbladets rundringning.

Det finns också politiker som inte tvekar för att ta in SD i värmen.

– Jag har inga skrupler, jag har inget besvär med att arbeta tillsammans med dem, säger Anders Ek (C), till SR.

I går uppmärksammade Sveriges Radio att Vänsterpartiet och Moderaterna gått ihop med Sverigedemokraterna för att rösta ned S förslag till ordförande i kommunfullmäktige. Tillsammans drev de i stället i genom att M och SD får ordförande- respektive vice ordförandeposten.

Samarbetet har fått stark kritik centralt från såväl Moderaterna som Vänsterpartiet.

– Vi beklagar att de har gjort så här och vår starka rekommendation är att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi har en tydlig hållning inom partiet. Det kommer vi att diskutera med partiföreningen i Bromölla, säger V:s partisekreterare Aron Etzler till Aftonbladet.

– Det är inte okej att ha samverkan med Sverigedemokraterna, säger M:s partisekreterare Kent Persson till radion.

Vågar inte svara

Men det är inte bara i Bromölla som SD har fått inflytande sedan valet. Aftonbladet har ringt runt till en rad kommuner och kan nu lista flera där SD får inflytande på olika sätt, genom passivt eller aktivt samarbete.

I Bromölla gick V ihop med M och SD för att rösta emot S förslag om kommunordförande.

I Högsby blev Anders Ek (C) vald till kommunfullmäktiges ordförande med stöd av SD.

– Jag har inga skrupler. Jag har inget besvär med att arbeta tillsammans med dem på kommunal nivå, säger Ek till P4 Kalmar.

Hans uttalanden har väckt stor irritation i Centern på riksplanet – med följden att partisekreteraren Michael Arthursson i går ringde upp partiet i Högsby.

– De säger att de har samtalat med SD liksom många andra partier har gjort, men att de inte har något organiserat samarbete med SD, det får jag ju lita på, säger han.

Enligt Michael Arthursson står partiet fast vid sin policy att inte inleda någon form av samarbete med SD, vare sig lokalt eller på riksplanet.

"Åthutad av M-ledningen"

I Vingåker är läget fortfarande oklart sedan oppositionsrådet Timo Granetin (M) blivit åthutad av partiledningen efter att ha flaggat för SD-samarbete.

– Jag vet inte vad jag vågar säga nu efter att ha fått bannor, säger han i dag.

Men också i Örkelljunga och Svalöv går SD emot ett ökat inflytande. På båda orterna kan man ta platser som oppositionsråd i kommunen.

Inom den styrande Alliansen i Örkelljunga finns misstankar om att S och SD gjort upp om posterna i det tysta.

Men Sverigedemokraten Tommy Brorsson beskriver det i stället som att oppositionen är på samma linje – och vill ha en mer rättvis fördelning av makten än i dag.

– Det har diskuterats när vi har träffats spontant, man för ju alltid en dialog med personer man träffar, om det nu är i fullmäktige eller var man än träffas. Jag skulle inte kalla det ett samarbete men det har kommit nickande medgivanden, säger han.

Carin Jämtin, partisekreterare (S):

- Vi kommer inte under några omständigheter samarbeta med eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna.