Rea - då blev datorn dyrare

avStaffan Dickson

La till supportavtal - och höjde priset: Absolut ett sätt att luras

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Per Ring var och tittade på en Acer-laptop till sin dotter på Elgigantens rea i Sickla.

Datorn såg ut att kosta 4 990 kronor på rea.

Då lyfte Per Ring, 49, på lappen – och noterade att det normala priset var nära 500 kronor lägre.

Men genom att lägga till ett rabatterat supportavtal följer Elgiganten ändå realagen.

Just nu är det januarirea på Elgiganten. Men det var väldigt oklart om priset på den bärbara datorn verkligen var nedsatt, tyckte kunden Per Ring från Ingarö utanför Stockholm.

– Vi var ute och tittade på en dator till dottern och gick in på Elgiganten i Sickla. Vi tänkte naturligtvis att vi kanske kunde fynda ­under januarirean.

Han fick upp ögonen för en Acer Aspire V3-572. På den satt en realapp med priset 4 990, men eftersom det inte fanns någon information om datorns specifikationer lyfte han på lappen. Då möttes han av datorns ordinarie pris: 4 495 kronor.

– De hade alltså höjt reapriset 500 kronor. Då blir man bara förbannad. Jag gick därifrån utan dator och upprörd, säger Per Ring.

’Är ett paketpris’

Men enligt Jessica Wallin, kommunikationsansvarig på Elgiganten, har han missförstått reaskylten.

– Där det står ”spara 2 000” så står det även ”med SA 36”. Det är vårt supportavtal för 36 månader som vi menar. Det är ett paketpris. Supportavtalet kostar vanligtvis 2 495 kronor för 36 månader.

’Vi kan bli tydligare’

Men hon medger att ­informationen är otydlig.

– Vi hade ju kunnat skriva ”supportavtal 36 månader” i stället för ”SA 36”. Förkortningen ”SA 36” är svår för en kund att begripa. ­Internt har vi säkert koll på det, men vi kan absolut ­vara tydligare med det. Det kommer jag att återkoppla till butiken, att man måste ­skriva ut det på ett annat sätt.

Supportavtalet innebär bland annat att kunden får ett antivirusskydd samt fri support från Elgigantens egna tekniker via fjärrstyrning av datorn.

Magnus Bengtsson på prisjämförelsesajten Prisjakt säger att fallet är ovanligt men att säljaren inte bryter mot någon lag:

– För att det ska vara rea måste priset vara sänkt väsentligt, till exempel med 30 procent, och det högre priset måste ha funnits över väsentlig tid. För att komma runt det lägger man in det som ett paket, totalpriset är väsentligt lägre om man räknar det som ett paket. På så sätt uppfyller de rea­lagen.

”Ett sätt att luras”

Magnus Bengtsson förstår dock Per Rings upprördhet:

– Eftersom det blir så otydligt för kunden och till och med kräver kunskap i deras interna förkortningar är det absolut ett sätt att luras. För de allra flesta är de där avtalen inte värda så mycket heller, eftersom det redan finns en garanti­ordning som täcker upp det mesta om det är något fel på maskinen.

Jessica Wallin säger att det är fel:

– Garantin på en dator gäller bara hårdvaran. Supportavtalet ger kunder hjälp med mjukvaruproblem.

Enligt Jessica Wallin går det fortfarande att köpa ­datorn utan support­avtalet.

– Ja, då är det ordinarie pris.