Wallenberg sågar Löfvens beslut

Av: Mattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

”Konsekvenserna kan bli kännbara”

1 av 9

Regeringen kommer inte förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Nu bryter Jacob Wallenberg tystnaden - och riktar hård kritik mot beslutet.
– Konsekvenserna kan bli kännbara under lång tid framöver och i potten ligger jobben i svenska exportföretag, vårt välstånd och möjligheter att påverka genom dialog, säger Investors ordförande i ett uttalande.

Sverige har beslutat om att inte förlänga sitt militära samarbetsavtal med landet och Saudiarabien har kallat hem sin ambassadör i Stockholm.

Oroliga näringslivstoppar

I slutet av förra veckan gick 31 näringslivstoppar ut på DN Debatt och varnade för konsekvenserna.

De menade att det skulle äventyra Sveriges rykte som samarbetspartner.

En av dem som undertecknade var Jacob Wallenberg, Investors ordförande.

Nu bryter han för första gången tystnaden, efter att regeringens beslut blev känt i går kväll.  

– När nu samförståndsavtalet med Saudiarabien om militärt samarbete sagts upp av den svenska regeringen, så riskerar trovärdigheten att ifrågasättas även i andra ingångna avtal mellan Sverige och många länder. Sverige är ett mycket exportberoende land och vi är många företrädare för näringslivet som de senaste dagarna uttryckt oro för att försämrade relationer med viktiga exportländer sätter svenska företag, och därmed Sveriges välstånd, i ett sämre utgångsläge, säger Wallenberg i ett uttalande. 

”Precis det vi varnade för”

Han fortsätter:

– Fler röster hörs nu om de långsiktiga konsekvenserna för Sveriges ställning som handelspartner ute i världen, precis det vi varnade för. Sveriges röst i de viktiga frågorna om mänskliga rättigheter riskerar också, som vi ser det, att bli svagare utan den lokala närvaro som sker genom handelsutbyte.

Nu tror Jacob Wallenberg att regeringens beslut kommer påverka svenska företag - under flera år.

– Vår förhoppning är att stor kraft nu kan mobiliseras från regeringen, men också från oss företagare, för att försöka återetablera goda relationer med regionen. Konsekvenserna kan bli kännbara under lång tid framöver och i potten ligger jobben i svenska exportföretag, vårt välstånd och möjligheter att påverka genom dialog, säger han i uttalandet.

Publicerad: