Polisens Operation Fenix löser fler brott

Av: Valentina Xhaferi

Publicerad:

Operation Fenix fortsätter nå framgångar i sitt arbete. Gruppen som till vardags jobbar mot grovt kriminella har på kort tid fått ett 20-tal personer dömda.

– Den lilla tiden vi haft så har vi fått bra resultat, säger Anders Göranzon, insatschef för Operation Fenix.

På nio månader har Stockholmspolisens Operation Fenix lyckats gripa ett 80-tal misstänkta personer. Ett 20-tal av dem har dömts och fått kännbara påföljder.

– Resultatet är ett kvitto på det vi gör är rätt, säger Jakob Ekström, biträdande insatschef för Operation Fenix.

Fenixinsatsen drog igång första april förra året och har som mål att lagföra de mest brottsaktiva personerna bosatta i Rinkeby, Tensta, Husby och Kista. På knappt ett år har bland annat 15 pistoler, tre automatvapen och cirka 400 gram amfetamin tagits i beslag.

– När man satsar och det gör resultat, då känns det bra, säger Anders Göranzon.

Enhet Fenix har under perioden haft 80-tal anhållna och 52 häktade. I snitt blir ett 10-tal häktade i veckan. Gruppen har varit involverad i en rad uppmärksammade fall. 

Dömda för grov våldtäkt

I slutet av juni förra året utsattes en 20-årig kvinna för en gruppvåldtäkt i Rinkeby, norr om Stockholm. Kvinnan blev pistolhotad och våldtagen vid två tillfällen av flera gärningsmän. De ska ha stoppat in en pistol i hennes mun och underliv, något som orsakade kraftiga blödningar. Tre män dömdes för den grova våldtäkten. 

– Vi hade ett omfattande arbete framför oss och utredningen gick hela vägen, tillägger Jakob Ekström.

Tio pistoler beslagtogs

Tio Glockpistoler, flera magasin och snabbladdare hittade polisen i en resväska vid Malmö centralstation. Och gärningsmännen kunde gripas på bar gärning.

Stockholmarnas planerade resa från Bromma flygplats till Malmö fick ett abrupt slut, i oktober förra året. Det männen inte visste då, var att de övervakade av spanare från dag ett.

Efter den stora vapenaffären, kunde de två männen dömas för grovt vapenbrott till två och halvt års fängelse.

– Det var ett flertal poliser som jobbade intensivt med utredningen och det gav snabba resultat, säger Jakob Ekström.

Publicerad: