Rykten: Därför är Putin försvunnen

NYHETER

Kreml avfärdar teorier om presidentens hälsa

1 av 4 | Foto: Den här bilden skickades ut av rysk tv i fredags. Men filmen avfärdas nu som gammal och man säger att Kreml har möblerat om i Putins schema för att få filmklippet att se nytt ut.

Ett gigantiskt byggarbete vid Röda torget, en skum helikopter mitt i Moskva, ett hemligt brev om allvarlig sjukdom.

Och ett stort offentliggörande som väntas från Kreml.

Nu börjar president Vladimir Putins frånvaro bli mystisk på allvar.

Ryktena blir allt fler och allt mer mystiska. Vladimir Putin har inte setts i offentliga sammanhang sedan den 5 mars, och mer än en veckas frånvaro från mediernas rampljus är ovanligt när det gäller den ryske presidenten.

Det började med att han ställde in en resa till Kazakstan i onsdags.

Kreml gick efter spekulationerna ut med information om att Putin var vid god vigör men att han helt enkelt inte filmats under de viktiga möten han haft och i förrgår visade den ryska statstelevisionen en film där Putin besökte Högsta domstolen. Men filmen avfärdas nu som gammal och Kreml anklagas för att ha möblerat om i Putins schema för att få filmklippet att se nytt ut.

Mystiska byggnation

Så var är Putin om bilderna är falska? Under hashtaggen #WhereIsPutin på Twitter skriver ryssar att det pågår mystiska byggnationer på Röda torget som ingen vet vad de är till för. En anonymregeringskälla uppmanar enligt nyhetssajten vlasti.net journalisterna att hålla sig på hemmaplan eftersom ”ett stort tillkännagivande” är att vänta. Man befarar därmed att något allvarligt hänt presidenten.

Andra hänvisar till ett filmklipp som sägs visa hur en helikopter landar mitt i Moskva och sammankopplar det med Putins frånvaro.

Skönhetsopererad

Ett annat ihärdigt rykte är att fåfängan återigen är orsaken till den offentliga frånvaron. 2012 försvann han också och sågs sedan med ett stelt och svullet ansikte som enligt källor tydligt visade att han blivit skönhetsopererad.

Medier världen över spekulerar också. Den schweiziska tidningen Blick skriver att Putin befinner sig på BB med sin flickvän Alina Kabajeva och att hon ska ha fött en flicka.

Enligt uppgifter i Washington Post ska ett hemligt brev från en anställd på Moskvas sjukhus avslöja att Putin fått en stroke och Independent skriver om ryktena att presidenten har cancer. Alla tre teorier har dock kategoriskt förnekats av Kreml.

CNN lägger fram en ny tes. De hänvisar till ett blogginlägg som ska komma från en tidigare rådgivare till presidenten.

Där står det att Putin blivit störtad från makten.

ARTIKELN HANDLAR OM