Polisutredningen läggs ner mot prinsens ex-rådgivare

NYHETER

Näringslivstoppens och prins Daniels ex-rådgivares advokat vädjade till åklagaren att skynda på utredningen om sexuellt ofredande. Några timmar senare lägger hon ner fallet.

– Jag har fattat ett beslut i dag om att inte väcka åtal, säger kammaråklagare Malin Arentoft.

Aftonbladet har tidigare avslöjat att prins Daniels ex-rådgivare är polisanmäld för sexuellt ofredande sedan tidigare i år. Mannen är en känd näringslivsprofil. Han har också en stark koppling till toppen i svenskt näringsliv.

Strax efter Aftonbladets avslöjande avgick han från en organisation som kronprinsessparet engagerat sig i och som han haft en central roll i.

Efter fler anklagelser har även ett idrottsförbund brutit med mannen och hans bolag.

Under hösten fick förbundet ytterligare vittnesmål som berättade att han, i egenskap av sitt yrke och koppling till förbundet, ska ha betett sig olämpligt mot kvinnliga idrottare. Men det har inte kommit in någon formell anmälan till förbundet.

– Det har kommit uppgifter till oss att den här mannen ska ha gjort oönskade inviter till ett antal andra kvinnor, har idrottsförbundets generalsekreterare tidigare sagt till Aftonbladet. Det finns misstankar om att det handlar om kvinnor runt om i världen.

Advokaten vädjade till åklagaren

I veckan lämnade förundersökningsledaren över polisärendet till en åklagare. När Aftonbladet var i kontakt med åklagaren Malin Arentoft under torsdagen meddelade hon att det skulle ta veckor innan hon tittade på fallet.

Efter en vädjan från mannen via hans advokat om att hantera ärendet skyndsamt - eftersom det mediala intresset ska ha drabbat honom både på det personliga och professionella planet - tog kammaråklagaren ett beslut tidigare än planerat.

Runt tre timmar efter att hon bekräftat advokatens mejl beslutade hon att inte väcka åtal.

– Jag har beslut i dag att inte väcka åtal. Motiveringen är att jag bedömer att det inte finns anledning att anta att ett brott har begåtts. I stora delar är det klart vad det är som ha hänt, utifrån det når det inte upp det som man kan rubricera som ett sexuellt ofredande, säger kammaråklagaren Maria Arentoft.

Hur vanligt är det att en advokat hör av sig på det viset?

– Han bad att jag skulle skynda på processen och titta på det. Det gick ganska fort att bläddra igenom. Det är mer vanligt när det handlar om personer som är offentliga. Och det är väldigt vanligt att försvararna hör av sig till åklagarna om vad som händer och när vi ska fatta ett beslut, säger Arentoft.

Förundersökningsledaren tyckte det fanns tillräckligt med bevis för att lämna över ärendet till åklagaren. Har ni olika uppfattning om fallet?

– Jag bedömer att det som har hänt inte är ett sexuellt ofredandet. Hade jag varit förundersökningsledare hade jag lagt ner förundersökningen när det stod klart hur utredningsläget såg ut, säger Arentoft.

Aftonbladet har sökt målsägarbiträdet samt förundersökningsledaren.

– Detta var ett väntat beslut i enlighet med vad vi sagt hela tiden, skriver näringslivsprofilen till Aftonbladet via sitt ombud.

ARTIKELN HANDLAR OM