Blandade reaktioner på brexit: ”Slutet på början”

NYHETER

Reaktionerna på fredagens besked om en överenskommelse mellan EU och Storbritannien om att fortsätta till nästa fas av brexitförhandlingarna är blandade.

Flera är optimistiska men poängterar att det är nu det svåra börjar.

– Det här är inte slutet, utan slutet på början, säger bland andra Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Den brittiske finansministern Philip Hammond beskriver avtalet som en energiinjektion för Storbritanniens ekonomi, samtidigt som han uppmanar båda sidor att fortsätta med samtal om ett handelsavtal.

”Glad att en överenskommelse har nåtts i Bryssel, som banar väg för fortsatta framsteg i samtalen om Storbritanniens och EU:s framtida relation”, skriver han på Twitter, och gratulerar samtidigt sin premiärminister Theresa May.

Enligt Irlands premiärminister Leo Varadkar är avtalet slutet på början.

– Det här är inte slutet, utan slutet på början. Vi kommer att fortsätta vara fullt ut engagerade och vaksamma genom fas två, säger han till nyhetsbyrån AFP och syftande på nästa del av samtalen som nu ska börja mellan Storbritannien och EU om det brittiska EU-utträdet.

Sturgeon: Nu blir det tufft

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon uttrycker sig inte med samma optimism. Hon anser att stanna i tullunionen och den inre marknaden är ”det enda rimliga alternativet” för Storbritannien om landet ska lämna EU.

”Att gå vidare till fas två är bra – men det svåraste är detaljerna, och nu blir det riktigt tufft", skriver Sturgeon på Twitter, och tillägger att alla specialupplägg för Nordirland även måste gälla för övriga delar av Storbritannien.

Även Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) säger till Aftonbladet att hon är lättad efter dagens överenskommelse men poängterar att nästa fas i förhandlingarna riskerar att bli ännu tuffare.

– Jag är förhoppningsfull men däremot har jag inga som helst illusioner om att det kommer bli lätt, det kommer bli en mycket svår förhandling.

Farage: ”Förödmjukelse”

Brexitförespråkaren Nigel Farage, tidigare partiledare för populistpartiet Ukip, hyllar överenskommelsen mellan Bryssel och London på sitt eget sätt.

”Ett avtal i Bryssel är bra nyheter för fru May, då vi nu kan gå vidare till nästa fas av förödmjukelse”, skriver han på Twitter.

Arron Banks, en annan ledande brexitförespråkare, anklagar den brittiska premiärministern för att ha förrått sitt land.

”Med Theresa May lämnar vi bara EU på pappret. Om någon i Konservativa partiet har någon integritet eller pliktkänsla kvar uppmanar vi dem nu att rädda brexit genom att hålla ett partiledarval”, säger han.

”Mycket arbete återstår fortfarande”

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier konstaterar att den rapport som man nu enats om kan komma att utgöra ”basen” för det slutliga avtalet.

– Men låt mig vara tydlig: mycket arbete återstår fortfarande. Vi måste ha den slutliga versionen av utträdesavtalet klart i oktober 2018, säger Barnier på ytterligare en presskonferens tidigare i Bryssel i dag.

Vad är brexit? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM