Trump går till hård attack mot FBI

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Här levererar Donald Trump en rad smockor – mot den federala polisen FBI.

På Twitter förnekar Trump att han uppmanat den förre FBI-chefen att sluta utreda säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Sedan sågar presidenten hela myndigheten.

”FBI:s rykte är i spillror – värst i historien!”, skriver han.

1 av 3 | Foto: AFP
USA:s president Donald Trump.

Söndagsmorgonen blev inte särskilt stillsam för den amerikanske presidenten Donald Trump. Han började dagen med att leverera en ny salva ilskna Twitterinlägg. Flera av dem riktades rakt mot FBI, som via justitiedepartementet lyder under presidenten.

Trump värmde upp med att återigen kritisera utredningen av Hillary Clintons mejlhantering.

”Den besudlade (nej, väldigt oärliga?) FBI-agentens roll i Clintonutredningen granskas”, twittrar han, och hänvisar till nyhetsrapportering från den konservativa tv-kanalen Fox.

”Ryktet värst i historien”

Efter det tog presidenten fram storsläggan.

”Efter flera år med Comey (den tidigare FBI-chefen, reds. anm) med den löjliga och oärliga Clintonutredningen (och mer) är dess rykte i spillror - värst i historien! Men var inte oroliga, vi ska återta dess storhet”.

Via en sågning av ABC News, som stängt av en reporter efter felaktig rapportering om Trumps Rysslandskontakter, gick presidenten i versal-läge helt och hållet:
”Rapport: FBI-AGENT SOM VAR ANTI-TRUMP LEDDE UTREDNINGEN OM CLINTONS MEJL”. Nu börjar allt falla på plats”.

Förnekar press på Comey

Donald Trump tillbakavisar också uppgifterna om att han skulle ha försökt få den förre FBI-chefen James Comey att sluta utreda den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn.

Detta trots att Comey sagt att presidenten gjort just det vid ett möte i Vita huset i februari. Trump ska då ha sagt att han kräver ”lojalitet, absolut lojalitet”.

– Jag varken rörde mig, sa något eller ändrade ansiktsuttryck under den märkliga tystnaden som uppstod, sa Comey när han vittnade inför kongressen.

Kan vittna mot Trump

Michael Flynn har blivit ett alltmer akut problem för Trump sedan han tidigare i veckan åtalades för att ha ljugit om sina kontakter med Ryssland. Då kom också uppgifter som gjorde gällande att Flynn samarbetade med utredaren som granskar presidentens kopplingar österut. Flera amerikanska medier rapporterade också att den förre säkerhetsrådgivaren kan komma att vittna mot presidenten.

På lördagen twittrade Trump att han gav Flynn sparken eftersom han ljugit för vicepresidenten och FBI. En del experter tolkar det inlägget som ett erkännande – som kan innebära att presidenten gjort sig skyldig till försvårande av utredning.

Det skulle kunna leda till att Trump ställs inför riksrätt. En sådan process kan i sin tur få konsekvensen att presidenten avsätts. Så gott som samtliga bedömare ser dock en sådan utgång som mycket osannolik i nuläget.

Fem kontroversiella Trump-tweets vi minns 00:44
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM