Nyheter

Par åtalas för medhjälp till mordförsök på imam

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Imamen Obidkhon Sobitkhony, 54, sköts kallblodigt ner i en trappuppgång i februari.

Gärningsmannen är fortfarande på fri fot – men han var inte ensam.

Nu åtalas ett gift Malmöpar för medhjälp till mordförsöket.

FICK LIVSHOTANDE SKADOR. Obidkhon Sobitkhony bor med sin familj i Strömsund. 1999 efterlystes han av Interpol misstänkt för vapenbrott och terrorism. Sobitkhony nekade till alla brottsmisstankar och efterlysningen hävdes senare.
FICK LIVSHOTANDE SKADOR. Obidkhon Sobitkhony bor med sin familj i Strömsund. 1999 efterlystes han av Interpol misstänkt för vapenbrott och terrorism. Sobitkhony nekade till alla brottsmisstankar och efterlysningen hävdes senare.

Obidkhon Sobitkhony var på väg ut från sin lägenhet i jämtländska Strömsund vid 12.30-tiden den 22 februari i år när gärningsmannen slog till.

Från nära håll sköt han sitt offer flera gånger i huvudet med en ljuddämparförsedd revolver.

Vårdas ännu på sjukhus

Obidkhon Sobitkhony fick livshotande skador. Hans tillstånd är i dag stabilt, men han är fortfarande inte vid medvetande.

Den misstänkte gärningsmannen tros ha kommit till Sverige enbart för att utföra dådet och lämnade landet två dagar efter mordförsöket. Han är nu internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro. Polisen har identifierat honom som en man i 35-årsåldern med uzbekiskt pass och ryskt körkort. 

I Sverige hade han, enligt åklagaren, två medhjälpare – ett gift par.

Den 30-åriga kvinnan och den 31-årige mannen, som bor i Malmö, greps i mitten av maj och åtalades i dag misstänkta för medhjälp till mordförsök.

Omfattande bevisning

Enligt åklagaren har paret hjälp gärningsmannen före, under och efter mordförsöket men var inte i Strömsund när mordförsöket begicks.

Utredningen och bevisningen ger en bild av att attentatet var välplanerat.

Kontoutdrag, samtalslistor, bilder från övervakningskameror, kvitton och hyreskontrakt finns bland den bevisning åklagaren presenterar.

Utredningen visar att den misstänkte gärningsmannen kom till Sverige i november förra året. Han bodde hos Malmöparet samtidigt som de ska ha hjälpt honom att lokalisera imamen. I januari hyrde paret, enligt åtalet, med hjälp av en annan person en bil i Malmö för att ta sig till Strömsund. Där besökte de moskén där Obidkhon Sobitkhony var imam, för att sedan återvända söderut.

Täta telefonkontakter

När den misstänkte gärningsmannen återvände till Sverige i början av februari i år efter att ha varit utomlands ska kvinnan ha hjälpt honom att boka boende i Strömsund. Under hans knappa vecka i Jämtland hade paret regelbunden telefonkontakt med mannen.

De ska sedan ha hjälpt honom att boka boende på olika orter och hyra bil. Under februari hade de tät telefonkontakt med den misstänkte gärningsmannen, men även med ett uzbekiskt och ett ryskt nummer.

En kort tid efter att gärningsmannen lämnat Sverige upphörde kontakterna samtidigt som paret ska ha raderat flera filer från sin dator och avslutat ett Skypekonto.

Yrkar på fängelse

Krister Petersson, chefsåklagare på internationella åklagarkammaren, yrkar på livstids utvisning för paret.

– Jag kommer också att yrka på ett kännbart fängelsestraff, kring tio år skulle jag kunna tänka mig nu, säger Krister Petersson, chefsåklagare på internationella åklagarkammaren.

Enligt honom kan politiska eller religiösa motiv ligga bakom mordförsöket.

– Vi har i alla fall inte hittat tecken på vanliga motiv som pengaskulder, svartsjuka eller kärlek så i det här fallet verkar det vara hans gärning som gjort det. Vi är ganska övertygade om det.

– Det är inte varje dag man har ett mål där man kan misstänka att det ligger politiska eller religiösa motiv bakom. Och där gärningsmannen dessutom kommer utomlands ifrån för att begå brottet, säger Krister Petersson. 

I hemlandet Uzbekistan var Obidkhon Sobitkhony, som tidigare hette Obid Nazarov, en högt uppsatt religiös ledare som öppet kritiserade regimen i landet.

Nekar till brott

Han efterlystes internationellt av Interpol 1999 efter att myndigheterna i Uzbekistan utfärdat en arresteringsorder med misstankar om vapenbrott och terrorism.

2006 flydde han till Sverige.

Sedan en tid är efterlysningen på Interpol borttagen.

– Muslimer förföljdes och regeringen grep, kidnappade och torterade muslimer. Anklagelserna är falska, påhittade av regeringen, sa Obidkhon Sobitkhony i en intervju med Aftonbladet 2007.

Det åtalade paret nekar till anklagelserna.

Enligt kvinnas advokat, Erik Boberg, bekräftar hon att hon hjälpt den misstänkte gärningsmannen med olika bokningar.

– Men hon säger att hon gjort det utan någon som helst aning vad han hade för planer. Hon känner sig lurad och utnyttjad, säger Erik Boberg.

Rättegången inleds i slutet av nästa vecka och beräknas pågå under fyra dagar.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

HBO Max

Publisert: