Läsarna: Nej tack till pension vid 75

avSusanna Vidlund

200 000 har sagt sitt: 9 av 10 ger tummen ner till Fredrik Reinfeldts förslag

1 av 5 | Foto: Per-Olof Sännås
”orättvist” ”Släpp in ungdomarna i stället” säger spärrvakten Susanne Büttner, 48, om Fredrik Reinfeldts förslag att svenskarna borde jobba till 75 års ålder medan ministrar kan gå redan vid 50. ”Näe, orättvist tycker jag det är”.

Jobba till 75? Nej tack!

200 000 läsare har sagt sitt i Aftonbladets omröstning om höjd pensionsålder – och majoriteten gör tummen ner.

– Det gamla ordspråket ”Jobba tills man dör” har nog aldrig känts mer relevant än nu, säger Fredrik Eriksson från Eksjö.

Fredrik Reinfeldts utspel om pension vid 75 års ålder upprör. I Aftonbladets omröstning svarar nio av tio läsare att de inte kan tänka sig att jobba så länge.

Darko Vuleta är bara en av många som reagerat. Han menar att det är skillnad på jobb och jobb.

– Jag tror inte att en verkstadsarbetare eller undersköterska är sugen på att jobba tills de är 75. Men visst; om man skulle få ett riksdagsjobb när man är 55, plus någon fallskärm hit och dit, då hade man kunnat se sig i arbetslivet under gamla dagar.

”En klassfråga”

Många av läsarna menar att det är en klassfråga. Att de rika kan gå i pension tidigt och de fattiga tvingas fortsätta jobba. Att trappa ner, eller byta jobb, när man närmar sig 70 kommer att bli svårt.

– I vilken verklighet lever statsministern? Herregud, man är ju ratad på arbetsmarknaden innan man fyllt 50, säger Carina Wallström.

Tore Eriksson är inne på samma spår.

– Problemet är bara att det inte finns något jobb ens när man fyllt 40. Hur ska man då jobba tills man blir 75?

Pensionerade socionomen Eivor Jonsson, 76, fick inte ihop ekvationen:

– Att då tvinga folk kvar på arbetsmarknaden när arbetslösheten är hög – för mig går det inte ihop. Begränsa arbetstiden så att fler får jobb.

Pensionen är för många en ”belöning” för ett långt arbetsliv. Drömmen är få njuta av de sista åren – och ha en pension som räcker för att klara sig.

Vill sluta vid 60

Richard Roos, 34, från Stockholm jobbar som säljare och sparar privat för att kunna sluta jobba vid 55.

– Man vill ju göra annat än att jobba – roligare saker. Hålla på med någon hobby, spela tennis och om man får barnbarn vill man ju leka med dem.

– Ja, pension vid 60 så att fler får nöjet att få slappna av och njuta av det

som finns kvar av livet, skriver Åke Saari på aftonbladet.se

Men det finns också de som tycker att förslaget verkar vettigt. Malin Sandberg, 35, och Jennie Kleist, 27, från Stockholm kan båda tänka sig att jobba längre än nuvarande pensionsåldern.

”Kanske nödvändigt”

– Självklart kan det inte vara möjligt för alla, men jag hoppas jag kan jobba länge. Det kanske är nödvändigt, säger Jennie som studerar till läkare.

Malin jobbar som säljare och tycker att det beror på vad man jobbar med.

– Min mamma är 76 år och driver företag. Det fungerar bra.

Hur länge måste vi jobba?

Nio av tio läsare vill inte jobba till 75. Men ju äldre vi blir desto längre måste våra pensionspengar räcka. Är du beredd att sänka din standard för att gå i pension vid 65?
15.00 pratar vi pensionsålder med Gunnar Axén (M). Ställ frågor redan nu! /Karin Magnusson