Börjar prata – efter ett år av tystnad

I morgon möts delegater
från Israel och Palestina

Fredssamtalen mellan Israel och Palestina havererade i september 2010.

I morgon ska representanter från nationerna mötas för första gången sedan dess, i Jordanien.

– Parterna måste agera djärvt, säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton, enligt Reuters.

- Omtvistade staden, Israels huvudstad Jerusalem.
- Omtvistade staden, Israels huvudstad Jerusalem.

Representanter från FN, EU, Ryssland och USA kommer att närvara vid samtalen som hålls i Jordaniens huvudstad Amman i morgon.

Clinton: "Behovet större än någonsin"

Då träffas chefsförhandlare från Israel och Palestina för första gången på över ett år. Mötet kommer inte vara en formell förhandling, men många hoppas att det kan leda till att fredssamtalen kan återupptas.

– Behovet av en varaktig fred större än någonsin. Status quo är inte hållbart och parterna måste agera djärvt, säger USA:s utrikesminister Hillary Clinton enligt Reuters.

För sex veckor sedan reste Jordaniens kung Abdullah II till Västbanken för samtal med palestinierna, och veckan därpå tog han emot ett besök från Israels president Shimon Peres.

Oeniga om gränserna

Palestina har deklarerat att de inte kommer att gå med på fortsatta samtal förrän Israel upphör med byggandet av bosättningar på Västbanken och i östra Jerusalem. Området anses tillhöra Palestina, och där bor nu omkring 500 000 israeler.

Israel, å andra sidan, anser att samtal bör återupptas utan palestinska krav.

Enligt palestinierna borde Israel dra sig tillbaka och respektera gränserna som sattes upp innan det stora kriget i Mellanöstern 1967, när Israel ockuperade Västbanken och östra Jerusalem.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har hela tiden refuserat kravet.

Publisert: