Här är mystiska paketets innehåll

Hundra års väntan är nu över - under högtidliga former öppnades i kväll det mystiska paketet alla pratar om.

Innehållet: Gamla dokument och flaggor.

Men det mystiska paketet kan ha lurat alla och haft fel datumstämpel.

Paketet i Norge som väger 3,1 kilo med måtten 40x29x29 centimeter har blivit dagarnas stora snackis. Paketet överlämnades av en dåvarande lokalpolitiker i kommunen Sel, Johan Nygaards, 1912. Hans stora önskan var att det skulle öppnas hundra år senare. 

Förberedelserna inför den stora paketöppningen inleddes klockan 18 med en minst sagt högtidligt ceremoni - talare och flera internationella gäster laddade tillsammans inför öppningen och lyssnade på live-musik och tittade på modern dans.

"En guldgruva för arkivarier"

Strax efter 18.30 inleddes äntligen öppnandet.

– Johan Nygaard som var en lärare, lämnade över paketet till dåtidens kommunalråd. Han hoppades att paketet skulle vara användbart för kommande generationer, förklarade en av programledarna.

När det väl öppnades konstaterades snabbt att det skulle ta lång tid att gå igenom innehållet. Det första som uppenbarade sig var ett nytt brev. När det väl var öppnat trillade, brev, dokument, tyg, flaggor och tidningsurklipp ut.

– Hade inte kunnat föreställa mig att det var så mycket i det. Det är en guldgruva för arkivarier, sa den inbjudna paketöppnaren, kommunordförande i Sel - Dag Erik Pryhn.

Förmodligen nerpackat under 1920-talet

Det mest mystiska i innehållet var två tidningar från 1914 och 1919. Hur de hade hamnat där fick aldrig någon förklaring under den direktsända tv-sändningen. Efteråt spekulerades det i om paketet har öppnats i omgångar under åren.

– Jag tror nog att paketet var nerpackat under 1920-talet. Han (Johan Nygaard) var en gammal man när han kom till mötet i Sels kommun och presenterade paketet, säger Kjellevold Heim, anstäld på Gudbrandsdalsmuseet till VG.

Paketets innehåll ska nu undersökas av norska experter.

Publisert: