Dina pensionspengar investeras i Facebook

Facebook-aktien kritiseras av flera svenska experter

Snart går dina pensionspengar rakt ner i Mark Zuckerbergs ficka. I alla fall om du inte gjort ett aktivt val med din premiepension.

Sjunde AP-fonden ska nämligen investera i Facebook.

De svenskar som varit soffliggare i det svenska pensionssystemet får nu ta del av Facebook. Sjunde AP-fonden ska placera 400 miljoner kronor i internetbolaget, enligt Dagens Nyheter.

Som Aftonbladet tidigare berättat grundaren Mark Zuckerberg börsnoterar Facebook på Nasdaq-börsen i USA nu på fredag.

150 kronor per person

Drygt 2,6 miljoner svenskar har inte gjort ett aktivt val att själva placera sin premiepension. Och då hamnar dina pengar i Sjunde AP-fonden.

Fondförvaltaren tror starkt på sin nya investering.

– Stora bolag som har större marknadsvärde får i princip större vikt i vår portfölj. Alla bolag som ingår i index investerar vi i, säger Svante Linder, administrativ chef på Sjunde AP-fonden till Aftonbladet.

Utslaget per sparare blir de 400 miljonerna ungefär 150 kronor.

"Kraftigt övervärderad"

Facebook-aktien har fått stor uppmärksamhet och väntas ha fler köpare än antalet aktier. Men de experter som Aftonbladet tidigare pratat med har snarare varnat för aktien.

– För en Facebookaktie får du cirka tre Volvoaktier, det säger lite om hur kraftigt övervärderat Facebook är. Att köpa en Facebookaktie kan jämföras med att köpa en liter mjölk för 100 kronor, sa Claes Hemberg, sparekonom på Avanza till Aftonbladet.

Värderar inte Facebook

För Sjunde AP-fonden har det ingen betydelse.

– Vi gör aldrig en sådan bedömning utan tror på att investera så brett som möjligt och att det ger större avskastning, säger Svante Linder och fortsätter:

– Vi investerar i 3 000 olika bolag runt om i världen. Enskilda bolag går jättebra eller dåligt. Tanken är att det ska påverka våra sparare väldigt lite om något bolag går dåligt.

Fondbolaget ska genomföra köpet "inom kort", enligt Svante Linder. Bolaget ska först invänta att Facebook blir ett börsnoterat index.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN