Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero
Foto: AP Scanpix
Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero

Mörka moln över Spaniens val i dag

Publicerad:
Uppdaterad:
Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero
Foto: AP Scanpix
Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero

NYHETER

I dag ska 34 miljoner spanjorer ta ställning.

Eurokrisen hänger som ett mörkt moln över valet.

Och premiärminister Zapatero hänger löst.

Ett efter ett rullar de politiska topphuvudena i eurokrisens mest drabbade länder. Irland, Portugal, Grekland och nu senast Italien har fått se sina ledare avgå. Frågan är om Spaniens premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero står pall för folkets protester.

Åtstramningar stora valfrågan

Parlamentsvalet som sker i Spanien i dag, präglas av landets stora utsatthet för den europeiska ekonomiska krisen, och valdebatten har främst handlat om hur åtstramningarna ska se ut.

De högerpartier som sitter i opposition väntas dra fördelar av missnöjet mot att styrande Socialisterna, inte klarat av att få styrning på statsfinanserna sedan fastighetsbubblan sprack 2008.

Regeringsskifte troligt

I opinionsundersökningar vinner Partido popular, Folkpartiet, med bred marginal – trots att ledaren Mariano Rajoy, enligt spanska medier har rykte om sig att vara bufflig och även anses okarismatisk i de egna leden. Det konservativa partiet lovar både att genomföra nedskärningar "överallt" förutom i pensionerna, och samtidigt minska arbetslösheten som just nu ligger på 21,5 procent.

Det finns dock få konkreta exempel på vilka ekonomiska åtgärder som partiet vill genomföra.

Stort tryck utifrån

Trycket från övriga euroländer på att Spanien ska få ordning på ekonomin är stort. Målet är att landet ska skära ned statsskulden från fjolårets 9,3 procent av BNP till 4,4 procent nästa år.

– Valet som spanska väljare genomför på söndag är givetvis viktigt för Spanien. Men det är också viktigt för Frankrike, för euron och för Europa, skriver franska tidningen Le Mondes ledare i går.

350 parlamentsledamöter och 208 senatorer ska väljas, och vallokalerna slår upp sina portar klockan 9 svensk tid.

Publicerad: