Reinfeldts svar – en dementi

Statsministern tonar ner skandalen – då attackerar Hägglund

Skandalerna på de privata äldreboendena skapar oenighet i regeringen.

Enligt Fredrik Reinfeldt (M) är problemet inte utbrett – men han får mothugg.

– Varje enskilt fall är ett för mycket, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

KRISÅTGÄRDER Äldreminister Maria Larsson (KD), justitieminister Beatrice Ask (M) och finansminister Anders Borg (M) mötte i går pressen under en blixtinkallad konferens för att presentera sina akuta åtgärder mot vanvård på äldreboenden.
KRISÅTGÄRDER Äldreminister Maria Larsson (KD), justitieminister Beatrice Ask (M) och finansminister Anders Borg (M) mötte i går pressen under en blixtinkallad konferens för att presentera sina akuta åtgärder mot vanvård på äldreboenden.

Efter helgens nya avslöjanden om vanvård på äldreboenden i privat regi, levererade regeringen i går flera akuta åtgärder på en blixtinkallad presskonferens där tre statsråd framträdde. Statsminister Fredrik Reinfeldt menade trots gårdagens krisåtgärder att han inte trodde att vanvården var utbredd.

– Jag tror att det här handlar om enskilda fall där det inte har fungerat bra, säger han.

”Ytterst sårbara”

Men hans uttalande fick mothugg av socialminister Göran Hägglund:

– Det är enskilda fall, men varje fall är ett för mycket. Vi har ett ansvar på nationell nivå, kommunerna och företagen har sitt ansvar för att det här inträffar. Det handlar om människor som är ytterst sårbara och behöver vårt bästa möjliga stöd. Och så trampas det på dem.

Hägglund själv säger sig ha reagerat väldigt starkt på skriverierna.

– Det finns en folklig vrede mot det här, man känner att det inte får förekomma ett enda fall till.

Redan 2008 varnades regeringen för brister i insyn och kontroll av privat äldrevård. Riksrevisionen menade bland annat att meddelarskyddet behövde stärkas. Justitieminister Beatrice Ask (M) har tidigare varit emot att de som arbetar i privat regi ska ha lagskyddad rätt att läcka information om sitt företag – den rättighet som de som jobbar i offentig verksamhet har. Men i går meddelade hon att en översyn av frågan är på gång.

”Big bang-utspel”

Enligt pr-experten Niclas Lövkvist var gårdagens massiva utspel från regeringen ett sätt att försöka sätta ned foten.

– Det är uppenbart att de trodde att det här skulle kunna slinka dem ur händerna om de inte agerade. Därför gör de ett big-bang utspel för att inte bjuda oppositionen på fler tillfällen att kritisera dem, säger han.

Högsta hönset krävs

Både finansminister Anders Borg (M) och statsminister Fredrik Reinfeldt –  de tyngsta statsråden – uttalade sig i går.

– När sådana här skandaler radas upp kommer inte folk att nöja sig förrän det högsta hönset, i det här fallet Reinfeldt, har uttalat sig, säger Niclas Lövkvist.

Publisert: