Hittad död av sin bror

avVictor Stenquist, Andreas Victorzon, Arne Höök, Nina Svanberg

NYHETER

Dag Vag-sångaren Per Odeltorp avled i hemmet: ”Han var sjuk till och från”

1 av 3 | Foto: Foto: PER BJÖRN
Dag Vag som gruppen såg ut 1979. Den avlidne Stig Vig sitter mitt i gruppkramen och gör fredstecknet.

Stig Vig, Per ”Stickan” Odeltorp, är död.

Sångaren och musikern hittades i sin lägenhet av sin bror och artistkollega Lennart.

– Han som har blommat upp så enormt när vi turnerat, tagit ut allt och aldrig haft några krämpor på scen, säger Lennart Odeltorp.

Foto: Foto: ANDERS HOFGREN/GP/IBL
SISTA TURNÉN Per ”Stig Vig” Odeltorp under en av sina sista spelningar med Dag Vag den 14 oktober förra året i Göteborg.

Per Odeltorp var inte bara en av Sveriges mest kända musiker med bandet Dag Vag. 2006 blev han rikskänd även i ett helt annat sammanhang, när hans njursjukdom tvingade fram en transplantation.

Författaren och musikerkollegan Stina Berge från bandet Pink Champagne donerade då en av sina njurar, och räddade livet på Per Odeltorp.

– Men han blev aldrig riktigt frisk efter njursjukdomen, säger Lennart Odeltorp, 60.

Höll kontakt på mejl

– Han fick infektioner hit och dit, var sjuk till och från, men aldrig så att han behövde ligga på sjukhus. Som mest någon dag.

Dödsfallet kom helt oväntat.

– Pers son bor i Australien och brukade hålla kontakt via Facebook och mejl. Han ringde mig och sa att han inte fått kontakt med sin pappa på flera dagar.

– Jag fixade en nyckel till Stickans lägenhet, och åkte dit vid tretiden med en vän, och där fann vi honom i köket, säger Lennart Odeltorp.

Enlig Lennart har hans bror troligen avlidit natten mellan söndag och måndag. Den dagens tidning låg kvar innanför ytterdörren.

”Har blommat ut”

Dag Vag var under det tidiga 80-talet ett av Sveriges mest framgångsrika rockband, och återförenades flera gånger. De senaste åren har bandet gjort en rad turnéer och konserter.

– Per har levt upp som få när han turnerat. Han har blommat ut, tagit ut allt, och visade aldrig några krämpor på scen. Vi tog oss till och med nya artistnamn, Per blev ”Kung Babbel” för att han snackat så mycket mellan låtarna. Han tyckte ju om det så mycket, att stå där på scenen.

– Han var en tvär typ, men samtidigt med en så underbar humor, djävligt rolig. Det blir svårt att hitta en ersättare till bandet. Eller svårt, det blir omöjligt, säger Lennart Odeltorp.

Sångerskan och musikerkollegan Kajsa Grytt nåddes i går av det sorgliga beskedet om vännens död.

– Jag vill tacka för allt det genialiska han tillfört med Dag Vag, och för det härliga umgänget och för värmen. Men mest vill jag säga att vi kommer att sakna honom mycket, mycket, säger hon till Aftonbladet via sms.

Per Odeltorp blev 63 år.