Nyheter

Kritiken mot elområdena växer

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Näringsminister Annie Lööfs pappa skriver brev till regeringen

Annie Lööf och hennes pappa, kommunstyrelsens ordförande i Värnamo, Hans-Göran Johansson (c).
Annie Lööf och hennes pappa, kommunstyrelsens ordförande i Värnamo, Hans-Göran Johansson (c).

Kritiken mot de nya elområdena växer.

Näringsministern Annie Lööfs egen pappa, som är kommunstyrelsens ordförande i Värnamos kommun har skickat ett protestbrev till regeringen.

– Vi ställer oss tveksamma till metoden, skriver Hans-Göran Johansson.

De nya elområdena som infördes 1 november har gjort elen dyrare i södra Sverige. En uträkning från Villaägarnas riksförbund visar att en villaägare i Skåne kommer att få betala 5 000 kronor mer i el varje år än en liknande familj i Norrbotten.

Och trots att systemet bara funnits i 18 dagar möter det redan hård kritik.

”Påverkar näringslivet”

Kommunstyrelsens ordförande i Värnamo, Hans-Göran Johansson (c), ifrågasätter hela gränsdragningen. I en skrivelse till dottern Annie Lööfs ministerkollega, energiminister Anna-Karin Hatt (c), ifrågasätter han hela gränsdragningen.

”Värnamo kommun ställer sig tveksam till metoden att hantera brister i utbyggnaden av elnätet genom att införa elområden ... Den logiska åtgärden borde i stället vara att förstärka ansträngningarna att öka överföringskapaciteten”.

Enligt Johansson kommer det nya systemet att ”allvarligt påverka” konkurrenskraften och näringslivet i södra Sverige om det inte ändras.

”Inte huvudet på skaft”

Även Gislaved kommun har synpunkter på gränsdragningen. Och i Laholm har gränsdragningarna fått Ove Bengtsson (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, att ilskna till.

– Jag vill påstå att man inte haft huvudet med sig när man gjort det här, säger han till Hallandsposten.

Svenska Kraftnäts generaldirektör, Mikael Odenberg, som ansvarar för gränsdragningarna, slår ifrån sig kritiken.

– Man verkar tro att vi bara har suttit och skissat på ett kollegieblock när vi har gjort de här gränsdragningarna. Men de är satta där kapaciteten i nätets överföringsförmåga är som sämst, det vi kallar flaskhalsar, säger han till Aftonbladet.

– Att slå ut kostnaden på hela Sverige som vissa föreslagit strider mot EU:s konkurrensregler.

S kräver snabbare utbyggnad

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hans Hoff menar dock att elkunderna i södra Sverige inte bara får betala mer för den egna elen. De får också betala för att exportera norsk el till Tyskland och Polen.

– Nu kan norska elbolag exportera el genom Sverige till Centraleuropa. Den passerar då de här flaskhalsarna i Sverige och den kostnaden får de sydsvenska elkunderna stå för.

– Vi kräver att mer pengar satsas på att bygga ut nätets överföringsförmåga så att vi slipper de här orättvisa prisskillnaderna.

Energiminister Anna-Karin Hatt sa till Aftonbladet i går att det är för tidigt att redan nu föreslå åtgärder.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: