”Vi har två alternativ”

Socialdemokraternas verkställande utskotts möte pågick fram till 23.30-tiden på söndagskvällen.

Och blev resultatlöst.

I dag hoppas Carin Jämtin att VU kan komma med ett beslut.

– Vi behöver fatta beslut snabbt, men samtidigt får det inte bli fel, säger hon i Nyhetsmorgon.

Det verkställande utskottets möte på Socialdemokraternas högkvarter inleddes strax efter klockan 14.30 i går. Nio timmar senare tackade man för sig.

– Nu ska vi åka hem och sova, allihop. Vi har haft jättebra samtal och sammanträdet kommer fortsätta i morgon, sa partisekreteraren Carin Jämtin under en presskonferens klockan 23.45.

Två alternativ

Knappt åtta timmar senare medverkade hon i P1 morgon, en timme efter det i Tv4:s morgonsoffa, och vid 9.30 är det dags för Socialdemokraternas verkställande utskott att återuppta sitt krismöte.

Enligt Carin Jämtin finns det nu två vägar att gå:

– Att partistyrelsen beslutar att utse en ordförande, eller att man går till en extrakongress.

Socialdemokraterna har sin ordinarie kongress i april 2013; antingen utser partistyrelsen en temporär partiledare nu som leder partiet fram till dess, eller så kallar man till en extrakongress redan nu i vår, då en ny partiledare utses.

– Vi har tittat på process och vi har funderat vidare över vilket förslag vi ska ge till partistyrelsen, säger Carin Jämtin och tillägger att hon hoppas att partiet kommer att landa i ett beslut under måndagen.

Kan bli öppen process

På frågan om det kan bli en öppen process mellan flera partiledarkandidater, som både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har gjort på sistone, svarar Jämtin:

– Allting finns på bordet.

Hon säger att hon inte är besviken över att partiet inte kommit längre i dag.

– Det är ett och ett halvt dygn sedan vår partiordförande avgick, det är en helt unik situation. Det enda man kan jämföra med är när Olof Palme mycket tragiskt blev mördad. Då hade vi en regeringsställning, vi hade en vice statsminister och det var ganska naturligt hur man skulle göra. I det här fallet är det faktiskt inte det.

”Kommer att klarna”

Tidigare under gårdagskvällen var Carin Jämtin med i SVT:s "Agenda" och de övriga ledamöterna i VU fick då chansen att ta en paus från mötet.

I tv-sändningen var även förre partisekreteraren Ibrahim Baylan och tidigare S-ministrarna Margareta Winberg och Marita Ulvskog med.

I programmet sa Jämtin att de ännu inte har diskuterat vilka personer som kan tänkas ta över partiledarposten.

– Det är processen om hur det ska gå till vi pratar om, sade Jämtin.

Hon vill inte heller svara på hur lång tid det kan ta att få en ny partiledare.

– Det kan ta veckor eller månader eller gå snabbare. Nästa ordinarie partistyrelsemöte är på fredag. Vi får se om det är klart till dess, sade Jämtin.

Före sändingen gav Carin Jämtin några kortare kommentarer, men ville då inte uttala sig om vad som skett på VU-mötet tidigare under dagen.

– Det pågår väldigt bra samtal. Och de kommer att pågå ett tag till.

TT: När kan läget klarna mer?

– På något sätt kommer det att klarna under den här kvällen eller natten, men exakt när kan jag inte svara på.

Så blev det alltså inte. Mötet återupptas på måndagsförmiddagen.

Slut på käbbel

Margareta Winberg vill att den som tar över partiet ska ha suttit i regeringen tidigare. Hur man går till väga vid valet av person får VU avgöra:

– Det vore en merit om personen har suttit i regeringen. Och det är viktigt att vi får fram en kandidat fort.

Ibrahim Baylan ville inte uttala sig om vem han vill ska bli ny partiledare, men säger att han ställer sig bakom VU:s beslut. Baylan vill även se ett slut på partiets interna stridigheter:

– Det duger inte att vi käbblar internt år efter år.

Flera tänkbara kandidater kan i dag adderas till skaran som tackat nej till att bli ny partiledare, bland dem Stefan Löfvén och Veronica Palm.

Thomas Bodström deklarerade tidigt i morse i TV4:s morgonsoffa att han verkligen inte ville.

Aftonbladet bevakar VU-mötet under dagen.

Publisert: