Nyheter

Fyra friades för andeutdrivning

Av: 

Anders Johansson

Flickans pappan, hans fru och en pastor döms för plågsamma övergrepp mot en 12-årig flicka.
Flickans pappan, hans fru och en pastor döms för plågsamma övergrepp mot en 12-årig flicka.

NYHETER

Den 14-åriga flickan berättade i detalj hur hennes föräldrar och två pastorer varit med och torterat henne för att driva ut onda andar.

Men samtliga fyra åtalade frias nu av Borås tingsrätt.
Flickans berättelse har inte tillräcklig styrka, anser domstolen.

Enligt åtalet var flickan var tolv år när föräldrarna började utsätta henne för dagliga kränkningar. Flickan berättade att hon hölls inlåst hemma på grund av föräldrarnas rädsla att hon kunde "smitta" andra. Hon berättade hur hennes långa hår hade rakats av, hur hon tvingats fasta och bränts med heta knivar.

Psykisk misshandel ej straffbar

Familjen, som är bosatt i Borås, påstods också ha kontaktat flera pastorer för att genomföra andeutdrivning med tortyrliknande inslag. Men mamman, pappan och de två andra nekade kategoriskt till brott. De kunde lämna andra förklaringar.

Andeutdrivning hade skett men det var frivilligt och inte med några våldsinslag.

Tingsrätten konstaterar att det råder religionsfrihet i Sverige och tillägger: "Det kan också erinras om att utövandet av olika former av andeutdrivning eller exorcism inte torde vara sällsynt varken inom frikyrkorörelsen i Sverige eller inom den katolska kyrkan internationellt."

Tingsrätten säger också:"Psykisk misshandel är inte straffbar."

Brist på bevis

I en av lägenheterna där hon skulle varit inlåst på sitt rum saknades lås i dörren.

I huvudsak anser rätten att flickan lämnat en trovärdig berättelse. Men den har inte tillräcklig styrka. Och det saknas annan stödbevisning som krävs för att det ska gå att döma de åtalade mot deras nekande. Därför ogillas åtalet mot samtliga fyra.

Flickan bor i dag på annan ort.

En av nämndemännen reserverade sig som skiljaktig och ansåg att åtalet var styrkt."Det finns all anledning att se N.N:s beskrivning som tillförlitlig. Hennes berättelse har också stöd hos vittnen, bland annat från socialtjänsten, från lärare och annan personal i skolan och i olika journalanteckningar."

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: