Meteorit har landat mitt i centrala Oslo

1 av 3 | Foto: Scanpix Norge
Anne Margrethe Thomassen med meteoriten som hon fick i sitt tak.

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Plötsligt damp den ned rakt genom taknocken.

En liten sten – men ändå, så viktig.

– Det här är en världsnyhet, säger den exalterade astrofysikern Knut Jörgen Roed Odegaard till VG.

Kolonilotten – som likt Gevaliareklamen – fick oväntat besök ligger i centrala Oslo, i området Rodeløkka.

Plötsligt damp det ned en sten genom taket.

Ingen befann sig i stugan när meteoriten kom flygande, så hur länge den varit där är oklart, men Rune Thomassen som hittade stenen reagerade på dess lilla storlek – och enorma kraft.

Minst 360 km/timme

Hålet i taket fick honom att undra om det var en meteorit som kommit farande.

Tidigt på måndagsmorgonen anlände astrofysikern Knut Jörgen Roed Odegaard till stugan för att undersöka stenen. Han säger sig vara säker på att det är just en meteorit som kommit farande, av en hastighet på mellan 360 och 1000 kilometer i timmen

– Detta är en fantastisk upptäckt. Jag kan inte tro det. Detta är unikt. Detta är dubbelunikt. Det här är en världsnyhet, säger Odegaard till VG.

”Mycket sällsynt”

Han får medhåll av Hans Amundsen, norsk expert på astrobiolgi och geofysik. Även han tror att meteoriten kommer att få en hel världs uppmärksamhet, då han är ävertygad om att den sten som landat i stugan är mycket ovanlig.

– Detta är en mycket sällsynt meteorit. Om man tittar på dess snitt innehåller den fragment av många olika bergarter som är sammanfogade, en så kallad breccia.

Breccia bildas av ett stort meteoritnedslag på en annan planet som sedan slungas vidare. Den består av större kantiga brottstycken insprängda i en massa av finkrossat material.

– Denna upptäckt kommer att få uppmärksamhet runt om i världen, säger han till VG.

Det är relativt ovanligt att bitar av meteoriter träffar jorden. I Norge har det registreras fjorton sådana träffar sedan 1848.