Carl Philip har tagit examen

avOlof Svensson

Men mest ser han fram mot racingsäsongen

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
Carl Philip med sin flickvän Sofia.

Nu är Carl Philip färdig med sina studier i skånska Alnarp.

Prinsen har tagit sin lantmästarexamen – och avslöjar själv att han mörkat sina resultat.

– Pluggandet är det som har tagit det mesta av min tid nu det senaste och det har varit en krävande utbildning, säger prinsen i en intervju på Hovets hemsida.

Efter tre och ett halvt års studier är prins Carl Philip äntligen klar med sin utbildning.

Prinsen har den senaste tiden arbetat med en b-uppsats om Charles Emil Löfvenskiöld, en lantbruksarkitekt som levde under 1800-talet.

– Jag ville undersöka vad av dåtidens arkitektur som finns kvar i dag, och varför. Det var mer estetik förr, stall och ladugårdar var ofta utsmyckade och var estetiskt tilltalande. I dag har vi mer funktion än estetik men vissa av Löfvenskiölds tankar och idéer finns kvar, säger han på Hovets hemsida.

Prinsen berättar att han vill använda sin examen för att kunna hjälpa till på Stenhammar med den nötproduktion som pappa kungen driver.

Allt är godkänt

Prinsen får vänta till efter nyår med att begära ut sitt examensbevis. Uppgifterna är ännu inte registrerade i systemet.

– Men han har klarat alla poäng. Han har avslutat avslutat sina kurser och sin b-uppsats, säger Anette Neldestam, kommunikationsansvarig SLU i Alnarp.

Valde att inte lägga ut betygen

När Aftonbladet skrev om prinsens studier för drygt ett år sedan kom det fram att han inte avslutat en enda kurs sedan han började på Alnarp. Eftersom han missat några delar i alla kurser hade han heller inga betyg registrerade.

Bristen på betyg förklarar han nu så här:

– Jag har under de här åren bommat en enda tenta så jag kände inte riktigt igen mig i den bilden som målades upp i media. I början hade jag en tanke om hur jag skulle kunna skapa arbetsro för att studera i lugn och ro och inte känna pressen av att mina resultat direkt skulle publiceras i tidningarna. Därför bestämde jag tillsammans med skolan att inte lägga ut mina resultat i skolans databas. Med facit i hand kanske det var en dum taktik eftersom det har cirkulerat så många felaktigheter i media, men det gav mig den studiero jag behövde då, säger han.

"Min passion ligger i racingen"

Prinsen kan nu lägga till ännu en punkt i sitt CV, förutom, designer och officer. Men om han själv får välja blir det racing.

– Min stora passion ligger i racingen och jag hoppas att jag kan utvecklas även där men det är förstås en balans jag måste finna mellan de officiella åtagandena, designen, jordbruket och racingen, säger han.