Nyheter

Journalisten Hannes Råstam är död

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

Den prisbelönta journalisten Hannes Råstam är död.

Han somnade in klockan 02 i natt.

– Hannes var som basisten i ett band, han stod i bakgrunden och tog fram åt andra, säger vännen Mattias Göransson till Aftonbladet.

Journalisten Hannes Råstam är mest känd för sina undersökande reportage i SVT:s "Uppdrag granskning". Han har mottagit Stora Journalistpriset både 1998 och 2005. För två år sedan tilldelades han Guldspaden för sina dokumentär om "Thomas Quick - att skapa en massmördare".

Drabbades av cancer

Förra året berättade Råstam i magasinet Filter att han drabbats av cancer i levern och bukspottskörteln. Chefredaktören Mattias Göransson gjorde själv intervjun och blev god vän med den prisbelönte journalisten.

– Jag fick beskedet för någon timme sedan. Hannes gick bort klockan 02 i natt, säger Mattias Göransson, som träffade Hannes så sent som i tisdags. Då pratade de båda om den bok om Thomas Quick som Hannes arbetade med.

– Han hade hoppats orka slutföra den själv. Hannes var fruktansvärt noggrann, det handlade om att han hade skrivit för mycket och han förklarade vad som behövde redigeras.

"Överglänste alla"

Hannes Råstam var även musiker, och spelade under nästan två decennier bas med bland andra Björn Afzelius.

– Hannes var som basisten i ett band, han stod i bakgrunden och tog fram åt andra. Men det var han själv som var stjärnan. Han överglänste alla, säger Mattias Göransson.

Robert Olsson, chef för SVT i Göteborg, säger att Sverige har förlorat en alldeles enastående journalist.

– Det är en historisk kompetens som har gått förlorad. Hannes har gjort avslöjanden som har förändrat samhället.

Enligt Nils Hanson, projektledare för "Uppdrag granskning", blev granskningen av rättsapparaten Hannes livsuppgift. Dessutom var han en inspirerande medarbetare på redaktionen.

– Hannes var enastående på att ta sig igenom de mest komplicerade hinder, och en väldigt bra berättare.

"Gav mig livet tillbaka"

Dokumentären där Thomas Quick tog tillbaka alla sina erkännanden blev Råstams sista stora arbete.

– Han gick in i det helt förutsättningslöst, berättar Nils Hanson.

– Han kunde tränga sig igenom hur många sidor i en förundersökning som helst och upptäckte brister på ett sätt som ingen annan kunde.

Huvudpersonen Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall, har efter dokumentären sändes friats från två av morden. Han fortsätter begära resning för de övriga.

– Hannes Råstam gav mig livet tillbaka. Så är det. Utan hans skarpsinne och djupa empati hade jag inte varit där jag är idag, utan hans envetna kamp för rättssäkerhet och hans oerhört gedigna grävande hade min resningsprocess aldrig påbörjats, skriver Sture Bergwall på sin blogg i dag.

Hannes Råstam blev 56 år gammal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: