Den nya arabvärlden

Brittisk journalist: Rebellerna lurade in mig i en dödsfälla

Av: 

John Granlund

NYHETER

Den erfarne journalisten skulle bevaka kriget i Syrien.

Det höll på att kosta honom livet.

Enligt hans egen berättelse lurade rebellerna in honom i en dödsfälla.

BLEV BESKJUTEN. Alex Thompson, korrespondent för brittiska Channel 4, anklagar den Fria syriska armén för att ha lurat in honom i en fälla där han besköts av regimtrupper.
BLEV BESKJUTEN. Alex Thompson, korrespondent för brittiska Channel 4, anklagar den Fria syriska armén för att ha lurat in honom i en fälla där han besköts av regimtrupper.

Alex Thomson hävdar att rebellerna från den Fria syriska armén försökte leda in honom i en fälla. Avsikten ska enligt honom själv ha varit att få honom dödad av regeringsstyrkor – för att få president Bashar al-Assad att framstå i dålig dager.

Lurades ut i ödemarken

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, i staden Qusair enligt AP. Alex Thomson var i Syrien på uppdrag av brittiska tv-kanalen Channel 4.

Enligt Thomsons egna blogginlägg och AP ska journalisten ha befunnit sig i en jeep tillsammans med en chaufför, en översättare och två andra journalister. Gruppen ska ha försökt ta sig tillbaka till regeringskontrollerade områden när deras eskort – rebeller i en annan jeep – ledde in dem till en återvändsgränd långt ute i ödemarken. Där blev deras fordon beskjutet innan de lyckades ta sig bort från området.

Thomson säger att det inte handlade om ett misstag. ”Jag är ganska säker på att rebellerna försökte få oss skjutna av den syriska armén”, skriver han i ett blogginlägg.

Är övertygad

Enligt Thomson skulle rebellerna sedan ha kunnat använda journalisternas död i propagandasyfte. "Döda journalister är dåligt för Damaskus", skriver han.

Efter beskjutningen lyckades Thomson ta sig tillbaka till de regeringskontrollerade områdena.

Thomson har i dag lämnat Syrien. Till AP skriver han i ett förtydligande mejl att det inte råder någon tvekan om att rebellerna ville ha livet av honom. ”De sa att vi skulle köra till vänster. Men vägen var totalt blockerad. De måste ha vetat om det”.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Syrien