S och V på samma sida som SD i debatten

Bojkotten från i höstas avblåst

Socialdemokraternas och Vänsterpartiets bojkott från i höstas har blåsts av.

I söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda kommer de stå på samma sida som Sverigedemokraterna i studion.

– Det beror bland annat på att vi har en ny partiledare, säger informationschefen Ted Bergendahl (V).

Inför partiledardebatten i Agenda i oktober blossade ett bråk upp mellan SVT och flera av oppositionspartierna i riksdagen. Det hela slutade med att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna bojkottade debatten. Anledningen var att de dåvarande partiledarna Håkan Juholt och Lars Ohly vägrade stå på samma sida i studion som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson.

Oppositionen på samma sida

Sedan dess har både S och V bytt partiledare och denna gång, i debatten på söndag, är partierna med igen. På söndag är alltså alla åtta riksdagspartierna representerade under samma premisser som gällde inför debatten i höstas. På ena sidan i studion står regeringspartierna, och på den andra sidan partiledarna för oppositionspartierna.

– Det blir exakt samma uppställning som förra gången, förutom det att det då blev två hål då, säger Pia Bernhardson, projektledare på SVT.

S: "Nytt läge"

Hos S säger man att det nu är ett nytt läge och en ny debatt.

– Det är ingenting annat än det. Det finns många olika saker som är nya. Vi har utvärderat läget och tycker att det är ett bra läge att vara med. Vi ser fram emot det, säger Nina Wadensjö, kommunikationschef hos Socialdemokraterna.

Från Vänsterpartiets håll är man fortsatt kritiskt till utformningen i Agenda-studion. Men denna gång accepterar man SVT:s villkor.

– Vår uppfattning var både då och nu att vi ska vara med i debatterna. Vi är fortsatt kritiska till den scenografiska uppställningen där regeringspartierna står på en sida och alla andra partier står som en samlad opposition. Det är det vi vänder oss emot, säger Ted Bergendahl, informationschef hos V.

V: "Bättre med lottning"

Enligt honom handlar kritiken inte om att man har beröringsskräck gentemot SD.

– Men det ger en visuell bild av att det finns en samlad opposition. Vi är fortsatt kritiska, men har haft en dialog med SVT och ställer upp nu. Vi framförde vår kritik på det tydligaste sättet genom att inte medverka förra gången. Vi har därmed markerat att vi inte gillar det. Den här gången är det dessutom en annan partiledare hos oss, vilket har påverkat beslutet.

V skulle hellre se att placeringen i Agenda-studion bestämdes via lottning.

– Det är inte vår roll att bestämma över public service-TV. Men vi har framfört som önskemål att man skulle lotta placeringen i studion i stället, det vore en mer rättvis grej för alla, säger Ted Bergendahl.

Söndagens debatt är den första där Stefan Löfven (S) drabbar samman med statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Det blir dessutom debut för både Jonas Sjöstedt (V) och Gustav Fridolin (MP).

Publisert: