KGB bjöd in svenskar efter gosedjursattack

Reporter: Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Lukasjenko hävdar att den svenska ambassaden var inblandad – riktar nya hot

Vitryska säkerhetstjänsten KGB vill nu gå till botten med den svenska nallebjörnsattacken.

I ett pressmeddelande bjuder KBG in reklambyrån Studio total som släppte ner björnarna.

– Vi väntar på en officiell inbjudan, säger byråns grundare, Tomas Mazetti.

Vitrysslands president Alexander Lukasjenko.
Foto: AP
Vitrysslands president Alexander Lukasjenko.

Konflikten mellan Vitryssland och Sverige stannar inte vid en diplomatisk strid.

Vitryssland slår mot Sverige med hård offensiv.

Den vitryska säkerhetstjänsten KGB har riktat strålkastarljuset mot den svenska reklambyrån Studio total som den 4 juli släppte 800 nallebjörnar från ett flygplan över södra delarna av huvudstaden Minsk.

”Det känns riskfullt”

I ett pressmeddelande skriver KGB att myndigheten utreder kränkningen av det vitryska luftutrymmet. KGB vill därför bjuda in de svenskar som låg bakom nallebjörnsattacken för att "delta i utredningen i egenskap av misstänkta".

– Jag fick reda på det här när den ryska tidningen Pravda ringde, säger Tomas Mazetti, grundare av reklambyrån.

Efteråt har han tagit del av pressmeddelandet och tagit ställning.

– Som vi ser det nu har vi sagt att det går bra om vi inte straffas för någonting. Det känns lite riskfullt. Vitryssland har mer eller mindre hotat oss och folk i Vitryssland. Vi får avvakta tills vi får en officiell inbjudan, säger Tomas Mazetti.

Förödmjukad president

Han vill inte berätta mer ingående om hoten som riktats mot honom utan säger att han har "folk som hjälper oss med det".

Reklambyrån förödmjukade inte bara landets president Alexander Lukasjenko genom att flyga utan tillstånd över landsgränsen. Nallebjörnarna bar på budskap om yttrandefrihet och demokrati. Ett klart stöd för oppositionen.

– Lukasjenko blev väldigt trängd av det här och helt klart på dåligt humör. Han har sedan dess gjort flera konstiga beslut som att bland annat höja de statliga lönerna med 50 procent, säger Tomas Mazetti.

Han är övertygad om att Lukasjenko tror att den svenska staten är inblandad i gosedjursaktionen.

Lukasjenko hotar igen

Det bekräftas i dag av presidenten.

– Det finns bevis för att de som genomförde aktionen samarbetade med den svenska ambassaden, sade Alexander Lukasjenko till den statliga vitryska nyhetsbyrån Belta, uppger Reuters.

Lukasjenko sa att han fortfarande väntar på konkreta svar från Sverige om inblandning och riktade nya hot.

– Får vi inte några svar får vi fundera på hur vi ska gå vidare själva, sade Lukasjenko som också uppmanade Litauen att förklara varför de upplät sitt luftrum åt det svenska planet.

Han nämnde även den utvisade svenska ambassadören Stefan Eriksson, enligt AP.

– Ambassadören ska inte säga att han beskyddar demokratin i vårt land. Det är fortfarande inte utrett vilken roll han spelade i allt det här, sade Lukasjenko enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Flera har fängslats

Presidenten sparkade chefen för gränsvakten och överbefälhavaren för luftförsvaret. Han grep även två vitryska journalister som rapporterar om nallarna. Studio total skrev då ett öppet brev till Lukasjenko där det vitryska styret kritiserades.

Brevet avslutades med uppmaningen:

"Om du nödvändigtvis måste fängsla och förhöra folk, varför inte bjuda in oss? Det var trots allt vi som flög."

– Vi tror att Vitryssland vill statuera ett exempel av samma anledning som de hotat oss tidigare. De vill gripa någon ansvarig, säger Tomas Mazetti.

"Inte acceptabelt"

I går meddelade Vitryssland att landet stänger sin ambassad i Sverige och att de resterande svenska diplomaterna som befinner sig i Vitryssland skickas hem.

– Vitrysslands agerande är naturligtvis inte acceptabelt i Europa. Vitryssland är den enda kvarvarande diktaturen i Europa och agerar tyvärr som en diktatur i det här sammanhanget. Det är bedrövligt, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) i dag till Aftonbladet.

Gårdagens utspel var helt klart en upptrappning i konflikten mellan de båda länderna. Vitryssland skyllde tvisten på Sverige.

USA stödjer Sverige

Innan dess har Vitryssland i förra veckan utvisat Sveriges ambassadör i Minsk. Då svararde Sverige med att stoppa tillsättningen av en ny vitrysk ambassadör i Stockholm och uppmanade de två vitryska diplomaterna att lämna landet.

Och så har länderna hållit på.

I dag visar USA sitt stöd för Sverige i tvisten:

”USA stödjer Sverige och andra europeiska länder som vill hjälpa det vitryska folket att få en modern, demokratisk och framgångsrik framtid” meddelar det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Patrick Ventrell på myndighetens hemsida.

Om det uttalandet skriver vår utrikesminister, Carl Bildt på Twitter:

"Det kommer isolera landet ännu mer."

Publicerad: