Thailands regering under belägring

Foto: Tusentals demonstranter belägrar regeringsbyggnader i Bangkok, i protest mot den sittande regeringen. Demonstranterna hör till Folkalliansen för demokrati (PAD).
NYHETER

Tusentals demonstranter belägrade på onsdagen för andra dagen i rad regeringsbyggnader i Thailands huvudstad Bangkok, i protest mot den sittande regeringen.

Under sammanstötningar mellan demonstranter och kravallpolis på onsdagsmorgonen skadades 15 personer.

Demonstranterna hör till Folkalliansen för demokrati (PAD) som i flera månader arrangerat protester i Bangkok mot den sju månader gamla regeringen som de anser vara tidigare premiärminister Thaksin Shinawatras nickedockor.

De anklagar bland annat regeringen för att vilja förvandla kungariket Thailand till en republik, något som regeringen förnekar.

Stormade tv-station

I tisdags övergick de dittills fredliga demonstrationerna i mer militanta protestaktioner. Demonstranterna stormade bland annat en statlig tv-station och stoppade tillfälligt sändningarna.

På onsdagen manade PAD via sin egen radiostation människor att ansluta sig till protesterna.

Provocera fram kupp

Premiärminister Samak Sundaravej anklagade i tisdags PAD för att bryta mot lagen och försöka provocera fram en ny militärkupp. Premiärministern sade i ett tv-tal på tisdagen att hans tålamod med demonstranterna var på upphällningen. Han gav också inrikesministern direkt befäl över polisen med uppdrag att sätta stopp för protesterna. Men PAD:s ledare Sondhi Limthongkul svor på tisdagen att fortsätta belägra regeringskansliet tills regeringen bringats på fall.

Sundaravej vann parlamentsvalet i december förra året, sedan militären ett år tidigare avsatt den kontroversielle Thaksin.