Presidentvalet i USA 2016

Bush ställer in besök på konventet

Av: 

Sofie Strandberg

Karin Holmberg

NYHETER

McCain: Huvuddelen av programmet under invigningsdagen ställs in

Republikanernas konvent riskerar att ställas in på grund av Gustav.

På söndagen meddelade George Bush att han inte reser till Minnesota och uppmanade invånarna i New Orleans att lyda ordern om evakuering.

– Utsätt er inte för fara, sa presidenten i tv.

USA förbereder sig för den kommande orkanen Gustav som kan dra in över landet under morgondagen.

I New Orleans, som drabbades hårdast av orkanen Katrina för tre år sedan, har borgmästaren beordrat evakuering.

Åker till området

Republikanernas presidentkandidat John McCain och hans nyutsedda vicepresidentskandidat Sarah Palin reser under söndagen till området för att delta i förberedelserna.

De har blivit inbjudna av Mississippis guvenör Haley Barbour och ska besöka staden Jackson som ligger i området som drabbades hårt av Katrina, skriver nyhetsbyrån AP.

Kan ställa in

John McCain förklarade i ett tv-sänt tal till nationen att huvuddelen av programmet under invigningsdagen ställs in. Om situationen förvärras kan hela arrangemanget skjutas upp. Enligt talesmannen för republikanernas nationalkommitté, Mike Duncan, skulle konventets första dag kortas ner och endast grundläggande aktiviteter som att välja funktionärer och godkänna partiprogrammet genomföras, skriver TT.

– Det vore inte anständigt att hålla en festlig tillställning samtidigt som en tragedi eller fruktansvärd utmaning i form av en naturkatastrof drabbar landet, sa John McCain i en intervju med Fox News Sunday.

Starkare fördämningar

President Bush, som skulle hålla tal på konventet, meddelade att han och Dick Cheney inte kommer till Minnesota, skriver AP. Presidenten planerar istället att tala till partianhängarna via en videolänk, skriver CNN.

Invånarna i New Orleans har fått order om evakuering och Bush uppmanade människorna att ta detta på största allvar.

– Utsätt er inte för fara och se även till att räddningsarbetarna inte behöver ta onödiga risker, sa presidenten i tv.

Han försäkrade att fördämningarna runtom New Orleans är starkare än någonsin men poängterade ändå att risken för översvämningar är stor – särskilt i centrala delarna av staden. Istället för att resa till konventet åker Bush till Texas för att följa ovädrets utveckling.

Kritiserades hårt

Bush och hans adminstration kritiserades hårt för deras agerande under orkanen Katrina. Bush fullföljde då sina schemalagda planer och tog sig inte tid att besöka det drabbade området förrän fem dagar efter orkanen.

Ett misstag McCain inte gärna vill göra.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Presidentvalet i USA 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2016

Trumps USA