Nyheter

Kd backar kraftigt

NYHETER

Kristdemokraternas väljarstöd krymper och krymper.

I en opinionsmätning från Demoskop stöds kd av 2,5 procent av väljarna, lika många som stödjer Sverigedemokraterna.

Trots alliansregeringens framgångar går det tungt för kd. I två mätningar, från Skop och Demoskop, minskar kd ordentligt, med 0,7 respektive 1,6 procentenheter. I Demoskops mätning är kristdemokraterna nu med 2,5 procent av de tillfrågade väljarna lika stora, eller små, som Sverigedemokraterna. Demoskops mätning visar också att moderaterna fortsätter att öka, den här gången med 2,4 procentenheter, och är nu uppe på 31,5 procent. Eftersom socialdemokraterna samtidigt minskat med 1,6 procentenheter till 38,1 procent är nu skillnaden mindre än på länge, både mellan de två stora partierna och mellan de två blocken. I Demoskops mätning är skillnaden nu bara 6,2 procentenheter till vänsterblockets fördel.

Samtidigt ökar socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern ledningen över alliansregeringen i Skops mätning. Moderaterna ökar visserligen i tredje mätningen i rad, men de övriga regeringspartierna minskar. Moderaterna stöds av 27 procent av de tillfrågade.

Oppositionen får stöd av nära en majoritet av de 1 000 tillfrågade, 49,9 procent, medan alliansen får stöd av 44,6 procent. Det är dock långt ifrån ledningen för ett år sedan som låg på nära 10 procentenheter i Skops mätningar.

Kristdemokraternas nedgång på 1,6 procentenheter är statistisk säkerställd och kd hamnar på 4,3 i Skops mätning. Sverigedemokraterna kommer dock inte över riksdagsgränsen utan hamnar på 3,4 procent.

TT

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter