S tappar stort i storstäderna

Socialdemokraterna fortsätter att backa i opinionen från sin tidigare toppnivå. I de tre storstäderna Göteborg, Malmö och Stockholm har nu moderaterna 36,2 procent mot socialdemokraternas 26,8, enligt Synovate/DN:s marsmätning.

Dagens Nyheter skriver att s i hela Sverige har tappat motsvarande drygt en kvarts miljon väljare sedan januari.

- Det är framförallt bland kvinnorna och i storstäderna som socialdemokraterna tappar, säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till tidningen.

Socialdemokraterna nedgång från 46,8 procent i januari till 42,5 i mars är, enligt DN, statistiskt säkerställd. Jämfört med förra mätningen har partiet gått ner 1,2 procentenheter, vilket inte är någon statistiskt säker förändring.

Moderaterna har gått upp för andra mätningen i rad och hamnar nu på 24,5 procent, den högsta siffran sedan augusti i fjol.

Även skillnaderna mellan blocken har minskat. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har enligt mätningen stöd av 54,8 procent. Den borgerliga regeringsalliansens fyra partier — centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna — får tillsammans 41,6 procent.

- Det som sker i opinionen är att moderata väljare från 2006 nu återvänder efter att ha legat på soffan under en lång period. Och på samma sätt är det en del socialdemokratiska sympatisörer som lagt sig på soffan, säger Källebring till DN.

TT

Publisert: